La promotora de la queixa, en representació de l'AMPA d'una escola de Vilobí d'Onyar, manifesta la seva disconformitat amb el fet que no s'autoritzi el canvi de titularitat en la gestió del servei escolar del centre, que actualment té el Consell Comarcal de la Selva, i que voldria assumir la mateixa AMPA.
La persona interessada fa al·lusió a l'existència de nombroses queixes relatives al funcionament del servei en l'actualitat, i al fet que la petició de canvi ha estat aprovada tant per l'assemblea general de l'AMPA com pel consell escolar del centre.
Es queixa perquè no se'ls ha informat dels motius pels quals el Departament d'Ensenyament no els permet assumir la gestió del servei, com sí que s'ha pogut fer en molts altres centres de la comarca.
El Síndic recorda que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que els consells comarcals poden assumir la gestió del servei de menjador escolar d'acord amb el que s'estableixi per reglament (article 159).
La disposició addicional primera del Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador per als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, estableix que els consells comarcals que, d'acord amb el que disposa el Decret 219/1989, d'1 d'agost, de delegació de competències en matèria d'ensenyament, vulguin assolir la competència per a la gestió dels menjadors escolars, han de subscriure el corresponent conveni amb el Departament d'Ensenyament.
Per mitjà de conveni signat en data 23 d'octubre de 1996, el Departament d'Ensenyament va delegar al Consell Comarcal de la Selva la competència per gestionar el servei de menjador i altres prestacions en matèria d'ensenyament.
D'acord amb aquest conveni, el Consell Comarcal de la Selva té formalment delegada la gestió del servei escolar de menjador i, en conseqüència, li correspon triar la modalitat de prestació del servei de menjador a l'escola en qüestió entre les possibles modalitats de gestió que preveu el Decret 160/1996, de 14 de maig, en l'article 10.
Segons aquest marc normatiu, no s'observa irregularitat en la resposta donada pel Departament d'Ensenyament en la qüestió referent a la manca de competència de l'AMPA de l'escola per triar la modalitat de prestació del servei de menjador.
No obstant això, també cal considerar que l'AMPA relata l'existència de nombroses queixes relatives al funcionament del servei en el moment que es presenta la queixa, les quals motiven la petició d'un canvi en la titularitat de la gestió.
El servei escolar de menjador té caràcter educatiu i s'inclou dins de l'horari escolar, del qual forma part no només l'horari lectiu sinó també l'horari interlectiu de migdia en què es desenvolupa el servei de menjador i el període en què es desenvolupen activitats extraescolars o complementàries (article 53.2 del Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius).
Així mateix, el Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius, estableix que l'oferta i la prestació del serveis escolars de transport, menjador i altres que en cada cas escaigui s'han de regir pels criteris educatius que s'estableixin en els projectes educatius dels centres (article 9).
D'altra banda, la participació de la comunitat educativa, i en concret de les famílies, constitueix un dels principis organitzatius que regeixen el sistema educatiu.
Per aquest motiu, davant l'existència de queixes de les famílies relacionades amb el funcionament del servei, tant el consell comarcal que té delegada la gestió com el Departament d'Ensenyament haurien d'escoltar les famílies, analitzar les queixes plantejades i adoptar, si escau, mesures per resoldre les disfuncions que s'hagin pogut observar o per millorar la prestació del servei.
En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que el Departament d'Ensenyament ha de tramitar les consultes, queixes o denúncies d'alumnes i famílies sobre qualsevol assumpte relacionat amb l'àmbit educatiu i n'ha de fer el seguiment (article 157).
D'altra banda, el Conveni de delegació de competències signat entre el Departament d'Ensenyament i el Consell Comarcal de la Selva per a la gestió del servei de menjador estableix que el Departament d'Ensenyament es reserva la facultat d'inspecció de la prestació dels serveis delegats en el Consell Comarcal i pot formular les observacions i, si escau, els requeriments necessaris per al compliment adequat del servei.
Per tot això, el Síndic recomana al Departament d'Ensenyament:
1. Que estudiï les queixes i reclamacions presentades per les famílies i l'AMPA en relació amb el servei de menjador escolar d'aquest centre de Vilobí d'Onyar; que es facin les comprovacions necessàries, i, si cal, que s'adoptin mesures per assegurar la qualitat de la prestació del servei.
2. Que adopti mesures de seguiment per assegurar el bon funcionament del servei i per resoldre les incidències que puguin sorgir.
3. Que informi l'AMPA de l'escola de les mesures que es prevegi adoptar i doni resposta a les queixes individuals que hagi rebut.