El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procés d'admissió a P3 a l'escola Sant Antoni Maria Claret de Cornellà de Llobregat.
Concretament, denuncia possibles irregularitats en l'assignació de puntuacions en les preinscripcions presentades en aquest centre educatiu. Segons indica, alumnes provinents de l'escola bressol Petit Claret podrien haver obtingut puntuacions complementàries per tal d'accedir a l'escola Sant Antoni Maria Claret, la qual cosa comportaria un desavantatge envers altres alumnes en el sorteig de places.
El promotor manifesta que va presentar un reclamació al centre educatiu però no està conforme amb la resposta obtinguda.
L'any 2011, el Síndic ja va constatar que no hi havia un criteri clar sobre com procedir en l'al·legació de la condició d'existència de germans o germanes escolaritzats al centre en el procés d'admissió en el cas d'alumnat que sol·licita plaça a un centre que disposa d'oferta d'educació infantil de primer cicle. Hi havia centres privats concertats que aplicaven aquest criteri de prioritat a alumnat que accedia a P3 amb germans escolaritzats al primer cicle d'educació infantil al mateix centre, i altres que no reconeixien aquest criteri de germans en la mateixa situació.
Davant d'aquesta situació, i atesa la petició del Síndic de clarificar i homogeneïtzar els criteris en l'al·legació del criteri de germans al centre, el Departament d'Ensenyament va defensar que la normativa que regula l'admissió d'alumnat, quan defineix estrictament el criteri de germans escolaritzats al centre, no diferencia en l'aplicació l'etapa educativa en què ha d'estar escolaritzat el germà o germana, ni tampoc si aquesta etapa ha de ser objecte de concert.
Amb tot, el Síndic recorda que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que l'accés al sistema educatiu s'ha de produir en condicions d'igualtat i que, per garantir l'exercici efectiu d'aquest dret, el Govern regula un procediment únic d'accés als centres públics i als centres privats sostinguts amb fons públics (article 4). Entre altres aspectes, aquesta mateixa llei afegeix que en cap cas el procediment d'admissió dels alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics no implica el dret d'accés amb relació als ensenyaments posteriors (article 47.6).
En aquesta mateixa línia, el Síndic també recorda que la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (article 84.8), i el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics (article 2.5), preveuen que en els centres privats concertats que imparteixen diverses etapes educatives el procediment inicial d'admissió es farà el curs que correspongui a la menor edat dels que són objecte de concert.
Si bé aquests preceptes estan referits a l'alumnat que participa directament en el procés d'admissió, a criteri del Síndic l'esperit d'aquesta norma consisteix a garantir condicions similars als diferents centres educatius i als diferents sectors de titularitat en el procés d'admissió d'alumnat a fi de poder evitar desequilibris en la demanda i fomentar la igualtat d'oportunitats en l'accés als centres. L'aplicació d'aquest criteri per als que tenen germans o germanes a l'educació infantil de primer cicle suposa una avantatge per als centres privats que tenen amb aquesta oferta respecte a la resta de centres privats i també del sector públic.
I alhora, l?esperit de la norma també preveu que l'accés a l'educació infantil de primer cicle o a altres ensenyaments no sufragats amb fons públics no suposi un avantatge en relació amb la resta d'alumnat que vol accedir al mateix centre, entre altres motius perquè l'admissió als centres privats que tenen oferta educativa no sufragada amb fons públics, com passa amb l'educació infantil de primer cicle, no es regeix pel Decret 75/2007, de 27 de març, i per les garanties objectives d'igualtat que preveu la norma.
La Llei 12/2009 és clara quan impedeix que el procediment d'admissió dels alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics es vinculi amb el dret d'accés amb relació als ensenyaments posteriors (article 47.6). Malgrat que la vinculació de l'alumne amb el centre on està cursant el primer cicle és més forta pel fet d'estar-hi escolaritzat que pel fet de tenir-hi un germà matriculat, la Llei no dóna prioritat en l'accés a l'educació de segon cicle.
Així, si la norma prohibeix l'aplicació d'una prioritat que podria estar més justificada per la raó que no seria ajustada al principi d'igualtat d'oportunitats i perquè l'accés a aquest primer cicle no està sotmès a una regulació objectiva de l'Administració educativa, cal entendre que tampoc no s'admet aquesta prioritat quan el grau de vinculació és menor, atès que tampoc estaria ajustada al principi d'igualtat d'oportunitats.
Des d'aquesta perspectiva, doncs, l'aplicació del criteri d'existència de germans o germanes en el procés d'admissió al centre en el cas d'alumnat que tingui germans escolaritzats a l'educació infantil de primer cicle pot suposar contravenir determinats principis que inspiren l'ordenament jurídic vigent, i que tenen a veure amb les garanties d'igualtat en l'accés als centres educatius sufragats amb fons públics.
Fetes aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que interpreti el criteri d'existència de germans o germanes matriculats al centre basant-se en el principi d'igualtat d'oportunitats en educació, i que aprofiti l'elaboració del nou decret d'admissió d'alumnat per regular de manera més clara aquest aspecte.
En cas que es mantingui la possibilitat d'aplicar aquest criteri per a l'alumnat que tingui germans o germanes escolaritzats a l'educació infantil de primer cicle, tal com succeeix en l'actualitat en alguns centres, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que reguli en quines circumstàncies pot aplicar-se aquest criteri (quants mesos ha d'estar matriculat el germà o la germana de l'alumne admès, com s'acredita aquesta circumstància, etc.).