La promotora de la queixa exposa el seu descontentament amb la resposta facilitada pel gerent del Consorci Sanitari Integral Dos de Maig, a qui va presentar una reclamació pel tracte rebut quan es va adreçar al servei d'urgències en data 24 de setembre de 2010.
La persona interessada es va mostrar disconforme pel fet que després de dues hores d'espera, quan finalment la va començar a visitar una doctora del centre, aquesta es va negar a atendre-la si continuava parlant en català, i com que la persona interessada no va voler canviar de llengua va haver de tornar a esperar més d'una hora per tal de ser atesa en la seva llengua.
La persona interessada va rebre un escrit del gerent del centre que rebatia les seves afirmacions i assegurava que la doctora no es va negar a atendre-la sinó que va sol·licitar continuar la visita en llengua castellana per motius comunicatius. El gerent justifica la conducta de la facultativa al·legant que és nouvinguda i que es troba immersa en un procés d'adaptació a la llengua i a la cultura catalanes.
El Síndic encara està tramitant l'actuació d'ofici iniciada precisament arran d'altres queixes amb el mateix fonament i amb la intenció de conèixer quines són les mesures realment implementades pel Departament de Salut per tal de garantir els drets lingüístics de la ciutadania.
Igualment, i amb relació a la queixa exposada per la promotora, el Síndic recorda al Departament de Salut que, d'acord amb l'article 33 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, els ciutadans tenen el dret d'opció lingüística i que aquest dret obliga les administracions públiques, entre d'altres, a assegurar que el seu personal tingui un nivell de coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials que el faci apte per desenvolupar les funcions pròpies del seu lloc de treball.
Igualment, el text estatutari reconeix en el precepte 32 el dret de les persones a no ser discriminades per raons lingüístiques, recordatori que el Síndic formula amb la intenció d'evitar l'eventual presentació de queixes amb el mateix fonament que la de la persona interessada, que va haver d'esperar novament per ser atesa en la llengua que va triar, tot i que el gerent va atribuir la nova espera a l'elevada càrrega assistencial del facultatiu catalanoparlant que finalment la va atendre.