Un cop analitzada tota la documentació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, la qualificació de la conducta de l'alumne com una falta greument perjudicial per a la convivència no s'ajusta a cap dels supòsits de fet que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, considera com a falta greu. En conseqüència, la sanció imposada resulta privada de fonament, ja que només es aplicable a les faltes greument perjudicials per a la convivència.
En segon lloc, la privació d'assistència a la sortida de final de curs com a mesura cautelar en el cas objecte de queixa incompleix les previsions del Decret 102/2010, d'autonomia de centres, ja que no s'han justificat els perjudicis que es volia evitar. Cal tenir en compte, a més, que aquesta mesura cautelar (la privació d'assistència a una sortida) es va aplicar transcorregut un mes des de la conducta que la va motivar, i que dins d'aquest període es podia haver tramitat el procediment de forma ordinària i haver donat l'oportunitat a la família de ser escoltada.
En tercer lloc, pel que fa a la graduació de la sanció i el seu caràcter educatiu, la Llei 12/2009 estableix en l'article 36 que la imposició de mesures correctores i sancionadores ha de tenir en compte el nivell escolar en què es troben els alumnes afectats, llurs circumstàncies personals, familiars o socials i la proporcionalitat amb la conducta o l'acte que la motiva, i ha de tenir per finalitat contribuir al manteniment i la millora del procés educatiu dels alumnes. En aquest cas no consta que es tinguessin en compte elements com l'edat de l'alumne o la proporcionalitat de la mesura que s'adopta.
I finalment, respecte la manca de notificació de l'adopció de la mesura cautelar a la família, el Síndic recorda que en aquest cas la comunicació de la sanció s'hauria d'haver fet per escrit, sobretot tenint en compte que la interessada ho va demanar i que l'acte implicava una restricció de drets en relació amb la qual la promotora podia haver presentat una reclamació o demanat assessorament extern.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament d'Ensenyament:
1. Que revisi la sanció aplicada de forma cautelar al fill de la promotora.
2. Que doni instruccions a la Inspecció educativa i al centre escolar per assegurar que l'aplicació de mesures correctores i sancions s'ajusta al contingut de la Llei 12/2009 d'educació i al decret d'autonomia de centres, especialment en relació amb: la qualificació de les conductes que es pretén sancionar; la graduació de les conductes, que hauria de tenir en compte l'edat i altres circumstàncies que concorrin; l'adopció de mesures cautelars, que s'ha d'aplicar excepcionalment i s'ha de referir a la privació d'assistència al centre i només amb l'objectiu d'evitar perjudicis a l'alumne afectat o a tercers, i la comunicació a les famílies, que s'hauria de fer també de forma escrita.
3. Que estudiï formes alternatives de resposta educativa a les conductes de l'alumnat que afectin la convivència, especialment dels més petits, de manera que l'obertura d'expedients per faltes greus i l'aplicació de mesures cautelars esdevingui l'últim recurs.