El promotor de la queixa exposa que el 4 de maig de 2015 va presentar un escrit a l'Ajuntament d'Artés en què sol·licitava que es considerés la possibilitat d'incloure a l'ordenança fiscal que regula l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (en endavant IIVTNU) l'exempció o bonificació en el cas de successió hereditària entre descendents directes, tal com es preveu a les ordenances fiscals d'altres municipis. Tot i això, manifesta que encara no ha rebut resposta al seu escrit.
L'Ajuntament d'Artés ha informat que en data 30 de setembre de 2015 es va donar resposta a la sol·licitud del promotor de 4 de maig de 2015, i se'l va informar que es traslladaria el seu escrit al regidor d'hisenda per tal que valorés conjuntament amb l'interventor la seva sol·licitud, i que d'acord amb l'article 108.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals aquesta bonificació és potestativa. També li ha indicat que encara no disposa de la proposta de dictamen sobre la modificació de les ordenances fiscals per al proper exercici, per la qual cosa no se li pot donar una resposta concreta a la qüestió que plantejava.
En vista d'aquesta informació, el Síndic entén que l'Ajuntament està actuant davant la sol·licitud del promotor, però tot i això fa les consideracions següents:
1. L'IIVTNU és un impost potestatiu qüestionat.
Segons l'article 59.2 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (en endavant TRLHL), els ajuntaments poden establir i exigir l'IIVTNU d'acord amb aquesta Llei, les disposicions que la despleguin i les ordenances fiscals respectives. Així doncs, l'IIVTNU és un impost potestatiu, per la qual cosa la seva exigibilitat requerirà la preceptiva aprovació de l'acord d'imposició i l'ordenança fiscal corresponent.
Cal apuntar que la regulació de l'IIVTNU es conté en l'article 104 i següents del TRLHL, i a l'empara d'aquesta normativa l'Ajuntament d'Artés va aprovar l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.
Tanmateix, la regulació de l'IIVTNU ha estat objecte de crítica durant anys per part de la doctrina, que considera que els criteris establerts en l'article 107, que té en compte el valor del terreny en el moment de la meritació i també l'aplicació d'uns coeficients en funció dels anys transcorreguts, creen una ficció d'increment del valor que no sempre es correspon amb un increment real del valor dels terrenys.
Aquesta aplicació de ficcions legals d'increment del valor del sòl, mitjançant l'aplicació de percentatges anuals, s'ha posat encara més en qüestió arran de l'esclat de la bombolla immobiliària, atès que mitjançant l'IIVTNU els contribuents tributen per un suposat increment dels valors dels terrenys que, en moltes ocasions, no es correspon amb la realitat.
Sobre això, cal apuntar que els tribunals s'han pronunciat amb relació a aquesta qüestió i han dictat sentències que defensen la possibilitat d'admetre prova en contra a l'hora d'acreditar que no s'ha produït un increment del valor dels terrenys i que, per tant, no s'ha realitzat el fet imposable definit a la Llei d'hisendes locals que justifiqui la tributació per l'IIVTNU (Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya núm. 805/2013, de 18 de juliol).
D'altra banda, també cal apuntar que el Defensor del Poble ha remès a la Secretaria d'Estat d'Hisenda una recomanació de modificar els articles 104 a 110 del TRLHL per a acomodar la base imposable i liquidable de l'IIVTNU a l'obtenció d'una plusvàlua real i aprovar supòsits de no-subjecció a l'impost per als casos en què no existeixi increment en el valor del terreny, en aplicació del principi de capacitat contributiva i de la inexistència del fet imposable. I en l'informe anual del Síndic de l'any 2014 ja va quedar recollit que la institució considera que s'ha de dur a terme una revisió de l'impost i les modificacions legislatives oportunes perquè s'adeqüi als principis constitucionals.
2. Establiment potestatiu de la bonificació fiscal prevista a l'article 108.4 del TRLHL.
Així mateix, cal apuntar que l'article 108.4 del TRLHL dóna cobertura legal als municipis per decidir si estableixen una bonificació de la quota íntegra de l'impost, en les transmissions de terrenys, i en la transmissió o constitució de drets reals de gaudi limitatius del domini, realitzades a títol lucratiu per causa de mort a favor dels descendents i adoptats, els cònjuges i els ascendents i adoptants, i per determinar-ne els aspectes substantius i formals que no es disposin en la Llei mitjançant l'ordenança fiscal corresponent.
Tanmateix, s'ha d'apuntar que cal tenir en compte que els beneficis fiscals són mesures tributàries per incentivar l'assoliment de determinats objectius de política econòmica i social.
I, en aquest cas, la Llei reguladora de les hisendes locals faculta les entitats locals perquè no es penalitzi fiscalment la transmissió de terrenys entre familiars.
Per tot això, i a fi d'afavorir a la protecció socioeconòmica de la família, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que valori la possibilitat d'introduir en l'Ordenança fiscal de l'IIVTNU la bonificació de la quota establerta en l'article 108.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i que informi el promotor de la queixa sobre la valoració que en fa a fi de complementar la resposta sobre la seva sol·licitud de data 4 de maig de 2015.
Posteriorment, l'Ajuntament ha comunicat que en la sessió del Ple del dia 29 d'octubre de 2015 es va acordar aprovar l'establiment potestatiu d'una bonificació del 30 per cent de la quota de l'impost, en les transmissions de terrenys i en la transmissió o constitució de drets reals de gaudiment limitatiu del domini que afectin l'habitatge habitual del causant realitzades a títol lucratiu per causa de mort a favor dels seus descendents de primer grau i adoptats, els cònjuges i els seus ascendents de primer grau i adoptants. També ha informat que comunicarà aquest acord al promotor. En conseqüència, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.