La persona interessada es queixa contra l'Ajuntament de l'Albiol perquè per empadronar-se al seu habitatge li demana la cèdula d'habitabilitat i l'últim rebut de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI).
Exposa que és copropietari de l'habitatge en el qual, per raons familiars, no ha estat vivint durant tres anys, i en què hi viu la seva exdona i els seus dos fills, que hi figuren empadronats.
Segons el full informatiu municipal de l'Ajuntament de l'Albiol, la documentació que cal presentar per tramitar la inscripció en el padró recull, a banda, de la cèdula i de l'últim rebut de l'IBI, la llicència de primera ocupació i l'autorització del propietari, a banda de l'escriptura de la propietat en el cas que el sol·licitant sigui un llogater.
El Síndic recorda a l'Ajuntament de l'Albiol, en primer lloc, que la presentació de la cèdula d'habitabilitat no ha de ser un requisit per inscriure's al padró.
En segon lloc, que el marc normatiu vigent en matèria de règim local impedeix avalar qualsevol actuació municipal que exigeixi una documentació complementària per tramitar la inscripció al padró, com ara la llicència de primera ocupació o els certificats finals d'obra i d'habitabilitat.
En tercer lloc, que el títol possessori no és un requisit per a la inscripció al padró, sinó només la via ordinària per acreditar la residència. A més, l'apartat 3 de la Resolució de 21 de juliol de 1997, per la qual s'estableixen les instruccions tècniques sobre actualització del padró municipal d'habitants disposa que quan un ciutadà sol·liciti l'alta en un habitatge en el qual ja hi constin empadronades altres persones, en lloc de sol·licitar-li que aporti el document que justifiqui l'ocupació de l'habitatge se li ha d'exigir l'autorització per escrit d'una persona major d'edat que figuri empadronada en aquell habitatge.
Finalment, el Síndic recorda a l'Ajuntament que cal no oblidar que el padró municipal és el registre administratiu on consten els veïns d'un municipi. Per tant, la inclusió d'una persona al padró és conseqüència de l'exercici de la llibertat de residència reconegut a l'article 19 de la Constitució espanyola, i és determinant tant pel que fa a la seva capacitat administrativa com als seus drets privats.
Per tant, mitjançant el padró es genera un veritable estatut jurídic administratiu, del qual el ciutadà no pot ser privat sinó en els casos i en la forma establerts per la llei.
Per això, el Síndic recomana a l'Ajuntament de l'Albiol que revisi el full informatiu per suprimir l'exigència dels requisits que resulten contraris a l'ordenament jurídic vigent, i que, per garantir-ne la publicitat i la transparència, reculli en un apartat del seu web quins són els documents que s'exigeixen per fer aquesta tramitació.