La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació del procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i prestacions vinculades de la seva mare.
Segons exposa, en data 1 de febrer de 2013 es va presentar una sol·licitud de revisió del grau de dependència per empitjorament de l'estat de dependència de la persona interessada. En data de 7 de març, la seva mare va ingressar en una residència de Santa Coloma de Gramenet. En data de 3 de juliol es va dictar resolució mitjançant la qual se li concedia el nivell màxim de dependència (III), amb efectes des de l'1 de febrer de 2013. Tot i així, el dia 11 de novembre de 2013 la treballadora social de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va emetre una comunicació de desistiment del PIA perquè la persona interessada "no és persona beneficiària de cap programa del sistema públic de serveis socials, i ha ingressat en una residència col·laboradora en plaça privada, de manera que actualment no es pot tramitar la prestació vinculada".
En data de 7 de gener de 2014 es va notificar la resolució per la qual es declara que a la persona interessada no li correspon cap de les prestacions d'aquest sistema perquè no compleix els requisits per ser-ne beneficiària. Contra aquesta resolució la promotora de la queixa ha presentat reclamació prèvia a la via contenciosa administrativa, que ha estat desestimada.
Segons el Departament de Benestar Social i Família, atenent a la disposició de l'apartat 3.3 de la Instrucció 5/12013 de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials per a la gestió i aplicació de les disposicions i normatives relatives a la Llei 39/2006 de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones amb dependència, es va informar la persona interessada i als seus familiars quins eren, en el moment de tramitar el PIA, els recursos alternatius que se li podien oferir davant la impossibilitat de tramitar una prestació econòmica vinculada a servei residencial. En aquest cas, es va oferir la cerca de plaça pública disponible a qualsevol residència del territori català, alternativa que va ser rebutjada per la família.
D'acord amb tot això el Síndic entén que ha estat la negativa de la família a tramitar cap altre servei o prestació alternatiu adequat a la situació de dependència de la persona interessada la que va motivar l'emissió de la resolució segons la qual no es podia elaborar el PIA. En vista d'aquesta informació, doncs, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.
Tot i això, aquesta institució considera que l'Administració no té raó quan determina que a una persona amb dependència reconeguda (grau II o III) no li correspon cap de les prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) pel sol fet d'estar ingressada en una servei residencial de titularitat privada.
Si bé es cert que la persona interessada estava ingressada en un centre residencial privat en el moment en què es va proposar la firma de l'acord PIA, aquest fet no està recollit a la normativa vigent com a causal d'incompliment dels requisits per ser beneficiari dels serveis i prestacions vinculats a la situació de dependència que ofereix el SAAD.
D'altra banda, el 19 de novembre de 2014 es va publicar l'Ordre BSF/339/2014, de modificació de l'Ordre ASC/433/2007, de 23 de novembre, per la qual s'estableixen els criteris per determinar l'import de les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD) en l'àmbit territorial de Catalunya. Una de les coses que regula aquest instrument és la reactivació de la possibilitat de proposar la prestació econòmica vinculada a servei residencial per a aquelles persones amb un grau III de dependència, i se'n fixa la quantia mitjançant una fórmula progressiva en funció de la capacitat econòmica de la persona dependent.
Tenint en compte que a la persona interessada li va ser reconegut un grau III de dependència mitjançant resolució del 13 de juliol de 2013, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que doni les instruccions que consideri oportunes per tal que es revisi el seu expedient a fi d'establir si és d'aplicació l'Ordre BSF/339/2014 i, si escau, que es tramiti un acord PIA amb prestació econòmica vinculada a servei residencial.
En relació amb aquest assumpte, el Departament ha informat que en data 10 de febrer de 2015 es va dictar resolució del PIA de la persona interessada la qual se li va atorgar una prestació econòmica vinculada a servei residencial amb efectes des del 22 de novembre de 2014.