El promotor de la queixa exposa que va presentar una sol·licitud de la prestació de la renda mínima d'inserció el 5 de gener de 2015, que va ser denegada en data 26 de maig de 2015 perquè no complia els requisits necessaris per ser beneficiari de la prestació; en concret, el de no haver causat baixa voluntària d'una feina.
Segons les dades facilitades pel promotor, però, va formalitzar un contracte amb una empresa el març de 2015, contracte que va finalitzar pocs dies després. Els serveis socials de l'Hospitalet de Llobregat han emès un informe en què indiquen que es tractava d'una feina temporal de només uns dies.
D'una banda, l'article 6.2 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, disposa que no es pot tenir accés a la prestació si la persona sol·licitant o qualsevol dels membres de la unitat familiar ha causat baixa voluntària en el seu treball, ja sigui pel seu compte o per compte d'altri, dins dels dotze mesos anteriors a la sol·licitud de la renda mínima d'inserció. En aquest cas concret, però, no es produeix aquesta circumstància perquè, fins i tot en el cas que es comprovés que es va produir una baixa voluntària, no es va produir en el període indicat en la norma, sinó amb posterioritat.
D'altra banda, l'article 4.2 del Decret 384/2011, de 30 d'agost, estableix que ?no s'aplicarà el que disposa aquest apartat en els casos en què la persona sol·licitant acrediti que es troba en una situació de pobresa severa?. Per tant, en el supòsit que en aquest cas concret es valorés l'existència d'una situació de pobresa severa, també es podria concedir la prestació. Convindria, doncs, avaluar si concorren o no les circumstàncies per considerar aquesta situació.
Tenint en compte això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que s'agiliti tant com sigui possible l'avaluació del cas, i que traslladi aquesta resolució a l'òrgan encarregat de resoldre el recurs, per tal que pugui tenir en compte les qüestions exposades.