El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de transport escolar gratuït per a la seva filla, que té una discapacitat psicofísica d'un 33% i un grau II de dependència.
Exposa que el mateix equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) recomana escolaritzar la menor en un centre d'educació especial (en endavant CEE), i la família va optar per fer la preinscripció al centre Crespinell, recomanat per l'EAP. Tot i això, aquest centre està ubicat a la zona centre de Terrassa, molt lluny del domicili familiar. Per tant, han demanat el transport escolar per a la seva filla, però els ha estat denegat perquè la menor no té el grau suficient de discapacitat i no necessitar cadira de rodes.
En l'informe dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament es fa constar que ?s'ha desestimat la possibilitat de facilitar el transport gratuït de l'alumna en aplicació del Decret 1616/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en educació obligatòria, perquè aquesta alumna viu a la zona d'influència del centre assignat i dins de la població de Terrassa on resideix?.
El Síndic recorda al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Terrassa, en primer lloc, que la família va escollir el CEE Crespinell, que es troba a 1,700 metres del domicili familiar, però que l'altra opció, el CEE Fátima, està a més del doble de distància. La família de l'alumna no té mitjans econòmics ni disposa de transport privat, i el transport públic els acosta al centre però els deixa una certa distància per caminar.
En segon lloc, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'edu¬cació, estableix a l'article 6.3 que ?les administraci¬ons públiques (...) han d'oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals, als alumnes amb discapacitats i als alumnes amb neces¬sitats educatives específiques reconegudes. Els ajuts poden cobrir totalment o parcialment la despesa, atenent la naturalesa del desplaçament i el nivell de renda de les famílies?.
Els ajuts també estan previstos per als alumnes que reuneixen determinades circums¬tàncies socials i personals, com ara tenir necessitats educatives especials, especial¬ment amb discapacitat, alumnat en situació de risc social, alumnat amb nivells de renda familiar baixos, entre altres.
La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix en l'article 23 el dret dels infants amb discapacitat i de les seves famílies a rebre per part de les administracions públiques les atencions especials necessàries per promoure la seva autonomia i el seu accés efectiu a l'educació, i també estableix que aquestes atencions han de tendir a ser gratuïtes, tenint una cura especial dels recursos eco¬nòmics dels seus progenitors.
I en tercer lloc, el Síndic constata dèficits en el suport econòmic que reben les famílies amb fills amb discapacitat per sufragar el cost dels serveis de transport i menjador escolars no obligatoris.
D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que revisi la desestimació del transport gratuït per a la filla del promotor, i que, en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa, es tingui en compte també la possibilitat de proveir la família d'un ajut, ateses les circumstàncies de necessitats educatives especials i renda familiar baixa.