Resolució
Q-04898/2010 Disconformitat amb la dotació de recursos d'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials a una escola de Sant Just Desvern.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 15/10/2010
Data de l'últim moviment 10/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la dotació de recursos d'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials a l'escola Montseny de Sant Just Desvern.

La persona interessada lamenta que el centre, presumptament, hagi perdut la dotació que tenia el curs anterior.

Contingut

En vista de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que, respecte al curs 2009/2010, la situació del centre durant el curs 2010/2011 és la següent: La presència d'alumnat amb necessitats educatives especials al centre no s'ha modificat, i és de 3; la dotació de docents assignats al centre, inclosa la mestra d'educació especial, no s'ha modificat, i és de 17; la dotació de l'auxiliar d'educació especial (vetlladora) ha augmentat en 5 hores, i passa de 25 a 30 hores; la dotació de tècnica d'educació infantil s'ha eliminat, i passa de 25 a 0 hores; la dotació de fisioterapeuta del servei educatiu basat en motrius (SEEM) s'ha reduït en una hora, i passa de 2 hores a una; la dotació de logopeda del centre de recursos educatius per a deficients auditius (CREDA) no s'ha modificat, i és de 4 hores; l'assessorament i el seguiment de l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) s'ha reduït en una hora, i passa de 6 a 5 hores; la dotació de mestra de suport d'educació infantil (bàsicament horari dedicat a P3) no s'ha modificat, i és de 25 hores.

Pel que fa a la dotació de professionals especialitzats en l'atenció de les necessitats educatives especials, el Síndic constata que hi ha un increment de 5 hores en la dotació de l'auxiliar d'educació especial, i una reducció d'una hora respectivament de la dotació de fisioterapeuta i de l'EAP. 

Des de la perspectiva de la defensa del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb necessitats educatives especials, resulta fonamental comprovar si la dotació de professionals especialitzats, i també la seva modificació, es fonamenta en una valoració tècnica de les necessitats dels diferents casos particulars existents al centre, que ponderi les necessitats educatives especials dels alumnes afectats i els recursos de què ja disposen els centres. 

Alhora, convé recordar que la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, preveu als articles 2 i 3 tant l'equitat i la inclusió escolar com a principis rectors del sistema educatiu com el dret de qualsevol alumne a rebre una educació integral, i estableix a l'article 81 que, d'acord amb el principi d'escola inclusiva, tots els alumnes tenen dret a participar en els entorns escolars ordinaris, independentment de llurs condicions i capacitats. Els infants amb necessitats educatives especials, doncs, tenen dret a gaudir de les mateixes oportunitats educatives que qualsevol altre infant escolaritzat.

Així mateix, convé recordar les previsions contingudes en la Convenció sobre els drets dels infants, de les Nacions Unides, que ja establia l'any 1989 que els infants, fos quina fos la seva condició, i sense discriminació, han de tenir garantit el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats (articles 2 i 28). 

Respecte al dret a l'educació, la Convenció de les Nacions Unides preveu a l'article 24 que els estats assegurin que les persones amb discapacitats no són excloses del sistema general d'educació per raons de discapacitat, i ?que tinguin accés a l'escola primària i secundària en règim d'inclusió, qualitat i gratuïtat en igualtat de condicions que la resta d'infants de la seva comunitat?; i ?que les persones amb discapacitats reben el suport necessari dins del sistema educatiu general, per tal de facilitar la seva educació efectiva?.

A fi de verificar que aquests drets s'acompleixen, i que la dotació de professionals s'ajusta a una valoració tècnica de les necessitats educatives especials, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que precisi quina valoració de les necessitats d'hores d'atenció de professionals especialitzats ha dut a terme l'EAP corresponent. 

Pel que fa a la dotació d'altres professionals no docents al centre, el Síndic constata que s'ha suprimit l'assignació de tècnic d'educació infantil. En aquest sentit, el Departament d'Ensenyament recorda que, segons la normativa vigent, la funció dels tècnics d'educació infantil no és d'atenció directa a l'alumnat, sinó que està determinada per donar suport als docents de P3 en la seva atenció d'alumnat. I afegeix que aquesta dotació es produeix en centres que tenen dos o tres grups de P3, situació que no es produeix el curs 2010/2011 a l'escola Montseny, que només té una línia d'educació infantil i primària.

Sobre la retirada d'aquest recurs, tal com ja es va fer en el marc de l'expedient 04621/10, el Síndic recorda al Departament d'ensenyament que, més enllà de garantir que l'alumnat està atès, cal tenir en compte els efectes que pot tenir aquesta mesura sobre la qualitat de l'acció docent pel fet que els docents de P3 no disposin d'aquesta col·laboració. 

Dit això, la persona interessada exposa en el seu escrit de queixa que arran d'aquesta situació, els alumnes d'aquest centre només fan dinou hores a la setmana amb els seus companys i les vint-i-nou hores restants les cursen amb altres infants que no són del seu curso, amb diversos cuidadors, auxiliars, vetlladors...

D'una banda, i en vista d'aquests efectes, sembla que aquesta dotació era emprada pel centre per a una funció que no es correspon exactament amb la del tècnic especialista d'educació infantil. D'altra banda, però, val a dir que aquesta dotació s'ocupava d'atendre, entre altres tasques, l'alumnat amb necessitats educatives especials més enllà de P3, tasques pròpiament assignades a la figura d'un tècnic d'educació especial, de manera que la seva absència hauria generat efectes negatius en el procés d'inclusió escolar d'aquest alumnat. 

Sempre que aquesta situació s'ajusti a la realitat, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que valori quines implicacions ha tingut la retirada d'aquest recurs en l'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials del centre, a fi de valorar si convé realitzar algun tipus d'actuació addicional (reorganització interna de recursos propis del centre, organització de l'atenció a la diversitat, revisió de dotacions de professionals especialistes en educació especial, etc.).

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/10/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/07/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/09/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/04/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/10/2013 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
16/06/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/10/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/10/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
10/09/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat