Resolució
Q-04903/2012 Disconformitat amb la manca d'admissió d'una alumna a un cicle formatiu de grau mitjà en un institut de Terrassa

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 05/07/2012
Data de l'últim moviment 01/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'admissió de la seva filla a un cicle formatiu de grau mitjà en un institut de Terrassa. 

La persona interessada lamenta que la seva filla es quedi sense la plaça adjudicada als mòduls formatius de grau mitjà perquè, seguint el consell de l'institut en què està escolaritzada, ha hagut de deixar dues assignatures pendents de 4t d'ESO per al setembre, atès que pateix un trastorn d'aprenentatge (dislèxia).

Contingut

Respecte de la possibilitat de mantenir la plaça adjudicada, la Resolució ENS/315/2012, de 23 de febrer, estableix en l'article 19.4 que la reserva de plaça per a alumnat que no està graduat es fa només per als que segueixen els estudis al batxillerat, no pas als cicles formatius de grau mitjà. El Síndic no considera discriminatòria aquesta diferenciació entre ensenyaments quant a la possibilitat de reserva de plaça i, per tant, no aprecia irregularitat en l'actuació del Departament d'Ensenyament, ja que l'alumna no disposava del títol d'educació secundària obligatòria (ESO) en el moment de la matrícula el mes de juliol.

A banda d'aquest fet, però, la persona interessada també manifestava la seva disconformitat amb l'orientació que va rebre la seva filla per part de l'equip docent del centre en què estava matriculada. Concretament, el centre li va aconsellar que es deixés dues assignatures pendents de 4t d'ESO per al setembre, per poder estudiar-les adequadament amb més temps, sense valorar que al setembre tindria menys opcions per aconseguir plaça en el cicle formatiu sol·licitat.

El Síndic recorda que el Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria, estableix en l'article 1 que ?l'educació secundària obligatòria posa una atenció especial a l'orientació educativa i professional del conjunt de l'alumnat?; i en l'article 15, que ?l'acció tutorial és el conjunt d'accions educatives que contribueixen al desenvolupament personal dels alumnes, el seguiment del seu procés d'aprenentatge i l'orientació escolar, acadèmica i professional per tal de potenciar la seva maduresa, autonomia i presa de decisions coherents i responsables?, i que, ?com a part de la formació integral de l'alumnat, l'acció tutorial ha d'organitzar els procediments de treball conjunt amb les famílies per a la coordinació i seguiment tant del procés d'aprenentatge com dels aspectes de desenvolupament personal, de convivència i cooperació, i d'orientació acadèmica i professional?.

L'Ordre EDU/295/2008, de 13 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació a l'educació secundària obligatòria, en l'article 14.3, estableix que ?l'alumnat que hagi superat totes les matèries de l'etapa obté el títol de graduat/graduada en educació secundària obligatòria. L'equip docent, considerant la maduresa de l'alumne/a i el seu grau d'assoliment de les competències bàsiques, així com les seves possibilitats de progrés, pot decidir que un alumne o alumna que té una o dues i, excepcionalment, tres matèries no superades, obtingui el títol. A aquests efectes es comptabilitzen com una sola matèria les cursades amb el mateix nom en diferents cursos. Per prendre aquesta decisió cal el vot favorable de la majoria dels membres de l'equip docent presents.? 

En vista d'aquest ordenament jurídic, es constata la importància de garantir una orientació formativa adequada en els ensenyaments de secundària obligatòria, i de mantenir una bona coordinació amb la família en aquesta matèria. També s'evidencia el deure de valorar els efectes sobre el progrés acadèmic de les mesures adoptades pel que fa a l'avaluació de l'alumnat.

Alhora, el Síndic també constata que l'alumna i la seva família no coneixien els efectes de pèrdua del dret a plaça en el moment d'adoptar la decisió de deixar dues assignatures per al mes de setembre.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que l'institut en què està escolaritzada l'alumna valori en les actuacions d'orientació acadèmica i també d'avaluació, especialment en casos d'alumnat amb necessitats educatives especials, els efectes que una decisió de no fer determinats exàmens el mes de juny o de no aplicar la possibilitat excepcional prevista a la norma de concedir el títol, malgrat tenir dues assignatures no aprovades, pot tenir de cara a promoure la continuïtat dels estudis de l'alumnat als ensenyaments secundaris postobligatoris, especialment a la formació professional.

D'altra banda, en l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament es reconeix que l'alumna pateix un trastorn d'aprenentatge (dislèxia), conegut per l'institut, tant per l'equip docent com pel departament de psicopedagogia. El Síndic recorda que les necessitats educatives especials d'un alumne amb un trastorn d'aprenentatge no s'atenen necessàriament donant més temps per a l'estudi, exigint més esforç a l'alumne i aprovant assignatures sense haver assolit determinats nivells competencials. En tot cas, cal saber si aquests nivells competencials requerits s'han adaptat a les seves necessitats, així com també els mètodes d'ensenyament i d'avaluació.

La mateixa Ordre EDU/295/2008, de 13 de juny, estableix en l'article 6 que ?per respondre a les necessitats de tot l'alumnat, inclòs el que manifesta més dificultats per aprendre i també el que presenta altes capacitats intel·lectuals, cal establir en la programació prevista a l'aula les adaptacions necessàries d'acord amb els aspectes següents:

a) Verificar l'adequació dels objectius de la programació a les característiques de l'alumnat.

b) Preveure diverses activitats amb diferent grau de complexitat per assolir un determinat objectiu, i identificar quines són les més adequades per a cada alumne/a entre les opcions de treball previstes en la programació.

c) Preparar noves activitats que permetin a aquest alumnat aprendre i participar plenament a l'aula, i incloure de manera progressiva aquestes noves opcions de treball en la programació d'aula com a propostes que també poden ser útils per a la resta de l'alumnat.

d) Planificar mesures de reforç de les matèries o àmbits si les adaptacions incorporades a les programacions de les matèries resulten insuficients per a determinats alumnes.

e) Avaluar prenent com a referent les opcions recollides específicament en les programacions.?

En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que verifiqui si aquestes actuacions relacionades amb l'atenció a la diversitat es van desenvolupar en el cas objecte de queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/07/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/06/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/06/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
01/07/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat