El Consorci d'Educació de Barcelona exposa que les hores de zelador que l'Administració assigna no són per a alumnes concrets, sinó per al conjunt d'alumnat del centre que en pugui tenir necessitat. Formalment, doncs, s'entén que no es pot dir que la dotació d'hores per a aquest alumne hagi decrescut al llarg del temps, perquè aquest alumne no té assignades hores.
Tot i això, de les dades aportades també s'extreu que la dotació d'hores de zelador assignades a l'escola Sant Josep-Teresianes en els darrers anys ha decrescut, malgrat que el nombre d'alumnes amb necessitats educatives especials ha augmentat. Les hores han passat de 20 per a un alumne (el curs 2008/2009), a 25 per a dos alumnes (el curs 2009/2010), a 22 per a tres alumnes (el curs 2010/2011). A la pràctica, doncs, sí que es pot dir que previsiblement les hores d'atenció directa que rep l'alumne en qüestió han disminuït.
Davant d'aquesta situació, de cara a garantir el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, resulta fonamental comprovar si aquesta modificació en la dotació de zeladors es fonamenta en una valoració tècnica de les necessitats dels diferents casos particulars, que ponderi les necessitats educatives especials dels alumnes afectats i els recursos de què ja disposen els centres.
En aquest sentit, el Consorci d'Educació de Barcelona exposa que l'EAP fa una valoració quan hi ha canvi d'etapa. Per comprovar el sentit d'aquesta valoració en el cas objecte de queixa, el Síndic ha demanat una còpia d'aquest informe i conèixer quina valoració de les necessitats de zelador s'hi formula.
Així mateix, el Consorci d'Educació de Barcelona exposa que des del curs passat hi ha una comissió comuna per valorar amb criteris comuns les sol·licituds i formular les propostes d'assignació d'hores per a cada centre sufragat amb fons públics.
El Síndic creu que aquesta comissió hauria d'incorporar en la presa de decisions sobre l'assignació d'hores per centre, en criteris tècnics fonamentats en els informes de l'EAP i en les previsions fetes pels mateixos centres en la seva sol·licitud. Es constata que aquesta comissió està composta, entre altres persones, per la direcció d'un EAP, fet que permet incorporar aquests criteris tècnics. No obstant això, el Síndic demana conèixer de quines informacions disposa la comissió per adoptar una decisió sobre l'assignació d'hores i fins a quin punt es tenen en compte els informes dels EAP.
En l'informe del Consorci d'Educació de Barcelona, però, també s'exposa que l'assignació d'hores de zelador a cada centre està condicionada per les sol·licituds rebudes cada curs i per la disponibilitat d'hores existent a la "bossa" d'hores que gestiona l'Administració. I afegeix que aquesta "bossa" d'hores disposa d'un nombre d'hores finit, no necessàriament condicionat al nombre de sol·licituds.
Davant d'aquest fet, el Síndic és conscient que el nombre de recursos de què disposa l'Administració és limitat. Ara bé, també considera que el fet de condicionar les hores assignades al volum d'una "bossa" d'hores limitada provoca (o pot provocar) que hi hagi necessitats educatives especials no suficientment cobertes, o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant (depenent, per exemple, del nombre d'alumnat amb necessitats educatives especials en cada centre o altres).
El Síndic entén que la valoració de les necessitats educatives especials ha de ser el criteri que determini l'assignació d'hores, i el volum de la "bossa" d'hores no hauria de ser finit, sinó condicionat al volum de necessitats educatives especials existent. Altrament, es podria estar vulnerant el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb discapacitat protegit per l'ordenament jurídic.
En aquest sentit, convé recordar que la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, preveu en els seus articles 2 i 3 l'equitat i la inclusió escolar com a principis rectors del sistema educatiu com el dret de qualsevol alumne a rebre una educació integral, i estableix en l'article 81 que, d'acord amb el principi d'escola inclusiva, tots els alumnes tenen dret a participar en els entorns escolars ordinaris, independentment de llurs condicions i capacitats. Els infants amb necessitats educatives especials, doncs, tenen dret a gaudir de les mateixes oportunitats educatives que qualsevol altre infant escolaritzat.
Així mateix, convé recordar les previsions contingudes en la Convenció sobre els drets dels infants de les Nacions Unides, que ja establia l'any 1989 que els infants, fos quina fos la seva condició, i sense discriminació, han de tenir garantit el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats (articles 2 i 28). Particularment sobre els infants amb necessitats educatives especials, a més, l'article 23 estableix que:
"1. Els estats membres reconeixen que l'infant disminuït físicament o mentalment ha de gaudir d'una vida plena i respectable en condicions que li assegurin dignitat, que li permetin d'arribar a valdre's per ell mateix i que li faciliten la participació activa en la comunitat.
2. Els estats membres reconeixen el dret de l'infant disminuït a rebre atencions especials i vetllaran perquè, d'acord amb els recursos disponibles, es presti a l'infant beneficiari i als qui tinguin la responsabilitat de la seva cura l'ajuda sol·licitada, i que aquesta sigui l'adequada a la situació de l'infant i dels pares o d'altres persones que en tinguin cura.
3. En consideració a les necessitats especials de l'infant disminuït, l'ajuda donada d'acord amb el paràgraf 2 ha de ser gratuïta sempre que sigui possible, tenint en compte els recursos econòmics dels seus pares o de les altres persones que en tinguin cura, i ha d'anar destinada a assegurar que l'infant disminuït tingui accés efectiu a l'educació, la formació, els serveis d'atenció a la salut, la preparació per al treball, i les oportunitats d'esplai, i que rebi aquests serveis de manera adequada per a aconseguir la màxima integració social i desenvolupament individual possibles, inclòs el desenvolupament cultural, i espiritual.".
Igualment, també convé recordar el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. En l'article 7 es refereix als infants amb discapacitat en els termes següents:
"Els Estats membres prendran totes les mesures per assegurar el ple gaudi dels infants amb discapacitats de tots els drets humans i llibertats fonamentals en igualtat de condicions que els altres infants".
"En totes les accions concernents als infants amb discapacitats, el major interès de l'infant serà la primera consideració.".
Respecte al dret a l'educació, aquesta Convenció preveu en l'article 24 que els estats han d'assegurar que les persones amb discapacitats no són excloses del sistema general d'educació per raons de discapacitat, i "que tinguin accés a l'escola primària i secundària en règim d'inclusió, qualitat i gratuïtat en igualtat de condicions que la resta d'infants de la seva comunitat"; i "que les persones amb discapacitats reben el suport necessari dins del sistema educatiu general, per tal de facilitar la seva educació efectiva.".
D'acord amb aquestes previsions, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona que revisi els procediments d'assignació d'hores de zelador a fi de garantir que les necessitats d'aquest suport educatiu siguin el criteri fonamental a l'hora de decidir sobre les assignacions d'hores a cada centre.