En l'informe tramès per la Defensora de l'Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s'assenyala, en síntesi, que quan un equip de rodatge prepara un reportatge sempre enregistra més material del que posteriorment es fa servir. Afegeix que un cop enregistrades les imatges relacionades amb uns fets d'actualitat informativa se seleccionen posteriorment abans de l'emissió; en aquest cas les imatges van ser esborrades i no poden ser utilitzades.
Atesa aquesta informació, el Síndic no observa indicis d'irregularitat en la qüestió relativa a la identificació dels professionals ni en relació amb la resposta donada a la sol·licitud de la promotora de lliurament de les filmacions no editades, que segons s'informa van ser destruïdes.
Tot i això, la promotora no exposava el seu desacord amb la difusió de les imatges, que no es va produir, sinó amb la negativa dels dos tècnics a deixar de gravar la seva germana, que és menor d'edat.
En relació amb aquesta qüestió, el Síndic assenyala que si bé la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, fa referència només a la ?utilització d'imatges?, la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, considera una intromissió il·legítima en aquest àmbit també la captació d'imatges: ?La captació, reproducció o publicació per fotografia, film o qualsevol altre procediment, de la imatge d'una persona en llocs o moments de la seva vida privada o fora d'ells, fora dels supòsits previstos a l'article 8.2 de la mateixa llei?.
Aquests supòsits d'exclusió de la prohibició de captar imatges fan referència a càrrecs o personatges públics i informació gràfica sobre un succés o esdeveniment quan la imatge de la persona aparegui com a merament accessòria, supòsit que no és aplicable en aquest cas tenint en compte que el reportatge acompanyava un equip del Servei d'Emergències Mèdiques i la noia era atesa per aquest equip.
Segons el marc normatiu a què s'ha fet referència, la captació d'imatges de la germana de la promotora pot constituir una intromissió il·legítima en el seu dret a la pròpia imatge, atès que no es tractava d'un personatge públic ni d'una imatge accessòria respecte de la situació de què s'informava. D'altra banda cal tenir en compte que la menor es trobava en una situació de vulnerabilitat i que la seva germana major d'edat va demanar expressament que cessés la gravació.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament de la Presidència que es revisi l'actuació duta a terme en aquest cas i que es doni instruccions perquè els mateixos criteris que s'apliquen per a l'emissió d'imatges de menors (delimitades pel marc normatiu vigent i les instruccions corresponents) siguin tinguts també en compte per a la captació d'imatges, especialment en aquells caos en què consti de forma fefaent la manca de consentiment dels menors o dels seus representants.