De l'informe tramès pel Consorci d'Educació de Barcelona, es desprèn que els motius de tancament d'aquests centres són, en el cas de l'escola Menéndez Pidal, la baixa demanda, i en el cas de l'escola Laia, el conflicte judicial existent entre la titularitat i la propietat de l'edifici que ocupava.
Davant del tancament de centres, cal destacar que l'ordenament jurídic insta l'Administració i els titulars dels centres privats a garantir la provisió del servei a l'alumnat escolaritzat, o a garantir alternatives d'escolarització adequades en el cas de cessament d'activitat.
De l'informe també es desprèn que el Consorci d'Educació de Barcelona ha garantit alternatives d'escolarització als alumnes afectats, amb l'excepció d'un alumne.
Davant d'aquest fet, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona conèixer la situació actual d'aquest alumne, i que es resolgui abans de l'inici de curs, si no s'ha fet ja.
El Síndic també demana al Consorci d'Educació de Barcelona que es promoguin les actuacions necessàries (coordinació entre centres, seguiment a l'alumnat afectat, etc.), si escauen, per garantir l'acompanyament de l'alumnat afectat i les seves famílies i una adaptació adequada al nou centre.
D'altra banda, davant del tancament de centre i del canvi d'escolarització de l'alumnat, convé evitar que la necessitat de garantir-los plaça alternativa reverteixi negativament sobre la qualitat de l'oferta dels centres de l'entorn, per exemple, amb increments de ràtio, amb la creació de nous grups en centres amb línies ja completes, etc.
En aquest sentit, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona conèixer quins criteris s'han seguit per escolaritzar aquest alumnat, a banda d'atendre la demanda de les famílies, i quants increments de ràtio s'han produït i en quina mesura, si efectivament s'han produït.