La persona interessada exposa la seva queixa envers l'Ajuntament de Rubí per haver-li liquidat la taxa de gual de l'exercici 2010, atès que va sol·licitar-ne la baixa el desembre de 2009 per haver permutat la finca objecte de tribut.
En l'informe emès per la unitat del Vallès Occidental de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, s'exposa que és procedent liquidar de la taxa de l'exercici de 2010 d'acord amb el Decret del regidor delegat en què es resol declarar l'extinció de la llicència de gual per l'entrada i sortida de vehicles amb efecte a partir de l'exercici fiscal següent a la data de resolució.
Per la seva banda, el Síndic indica que cal considerar la naturalesa jurídica de la taxa, la qual es configura com una contraprestació per la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local, que afecta o beneficia de forma particular el subjecte passiu. Aquest aprofitament és un dels elements bàsics de l'exacció de la taxa, de manera que si no queda acreditat que no entren vehicles a través de la vorera, no pot tenir lloc el naixement de l'obligació tributària per inexistència del fet imposable.
Així doncs, sobre la base dels fets exposats, no és objecte de discrepància la realització o no del fet imposable, sinó que la tramitació de la baixa ha tingut per objecte la reposició dels elements a la via pública.
L'article 6 de l'Ordenança fiscal número 14 i l'article 14.5 de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic municipals, determinen que en les taxes per aprofitaments especials i en el supòsit de cessament en la utilització privativa, si cessa l'activitat durant el primer semestre de l'exercici és procedent la devolució parcial de la quota.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Rubí que anul·li el rebut corresponent a la taxa de gual de l'exercici 2010 emès a nom del promotor de la queixa o que, si no, faci el prorrateig per cessament de l'activitat i li retorni l'import satisfet indegudament.
A més a més, el Síndic constata que en la normativa municipal citada no es dedica cap precepte al procediment de gestió per la tramitació de les baixes de guals ni s'estableix quan tindrà efectes fiscals una sol·licitud de baixa.
En conseqüència, el Síndic considera que la regulació d'aquesta taxa pel que fa a les entrades de vehicles a través de les voreres no és prou detallada a l'hora de regular el sistema de gestió de manera que es doni coneixement als subjectes passius de la forma, els requisits i el contingut del compliment de les obligacions formals del tribut a què estan obligats, com ara el procediment de tramitació de les baixes i el moment en què sorgeixen efectes fiscals.
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic recomana que es completi la redacció de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal a fi de garantir la seguretat jurídica pel que fa al compliment de les obligacions formals i materials del tribut per part dels subjectes passius.