El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de gestió tributària de la taxa de recollida d'escombraries iniciat a nom seu.
Segons exposa el promotor, és titular d'una activitat econòmica catalogada amb l'epígraf fiscal ?Altres cafès i bars?. La quota tributària de la taxa de recollida d'escombraries comercials de l'exercici de 2008 va ser de 396,17 euros i la tarifa que es va aplicar va ser la corresponent a l'article 4 grup D de l'ordenança fiscal núm. 16. En canvi, l'import de la quota tributària de l'exercici de 2009 va ser de 832,50 euros, i la tarifa que es va aplicar correspon a l'article 4 grup F de l'ordenança fiscal núm. 16.
El promotor de la queixa manifesta el seu desacord amb l'import de la quota tributària de l'exercici 2009, la qual és el doble que l'any anterior sense que s'hagi fonamentat l'increment del preu de la prestació del servei. Així mateix, manifesta que es va variar la classificació de l'objecte tributari a efecte d'aplicació d'una tarifa diferent i no se'l va informar prèviament ni se li va atorgar tràmit d'audiència.
Exposa que va adreçar-se a la corporació local, mitjançant escrit de data 30 de juny de 2010 en què exposava els seus motius de disconformitat amb els rebuts emesos i sol·licitava la revisió de la liquidació tributària de l'exercici de 2010. Manifesta que l'Ajuntament no ha donat resposta al seu escrit.
L'informe emès per la Unitat del Vallès Occidental de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona fonamenta l'increment d'aquesta taxa i les actuacions dutes a terme, i exposa el següent:
En primer lloc, l'increment de la quota relativa a la taxa de recollida d'escombraries comercials de l'exercici de 2009 respecte del 2008 és producte de la modificació de l'Ordenança fiscal número 16. Per a l'exercici de 2008 s'establia en l'annex 1 que els bars sense cuina es classificaven en el grup D generador de residus i la quota bàsica per aquest grup era de 330,14 euros. A partir de l'entrada en vigor de l'Ordenança fiscal de 2009, tots els bars (independentment de si tenen cuina o no) queden classificats en el grup F generador de residus, la quota bàsica del qual és de 693,75 euros.
I en segon lloc, el rebut de la taxa de recollida d'escombraries és un rebut de cobrament periòdic i, com a tal, una vegada notificada l'alta en el registre respectiu, poden notificar-se col·lectivament les successives liquidacions mitjançant edictes. En aquest cas, el concepte reclamat correspon a un tribut de cobrament periòdic que es va publicar al calendari fiscal de cobrança en el Butlletí Oficial de la Província núm. 303 de data 19 de desembre de 2009.
En vista del que s'exposa en aquest informe i més enllà de la queixa concreta que ha motivat la intervenció del Síndic, aquesta institució fa les consideracions següents al consistori:
L'article 102.3 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, estableix que en els tributs de cobrament periòdic per rebut, una vegada notificada la liquidació corresponent a l'alta en el registre respectiu, padró o matrícula, poden notificar-se col·lectivament les liquidacions successives mitjançant edictes que així ho adverteixin.
L'augment de la base imposable sobre la resultant de les declaracions s'ha de notificar-se al contribuent amb expressió concreta dels fets i elements addicionals que la motivin, excepte quan la motivació provingui de revaloritzacions de caràcter general autoritzades per les lleis.
En els rebuts de la taxa de recollida, tractament i eliminació de residus comercials emesos a nom del promotor de la queixa corresponents als exercicis de 2008 i 2009 s'ha produït una variació en un dels elements essencials del tribut, la quota tributària, motiu pel qual no es compleix un dels requisits per la validesa de la notificació edictal que és la identitat substancial en les liquidacions tributàries successives.
És procedent doncs, efectuar la notificació individual i fefaent de la liquidació de la taxa corresponent a l'exercici de 2009 amb expressió concreta dels fets i elements addicionals que motiven l'augment de la base imposable, a fi i efecte d'esmenar el vici de nul·litat que en aquests moments afecta la liquidació tributària esmentada.
En aquest sentit, el Síndic recorda que la doctrina ha qualificat la notificació com una de les institucions més importants del dret administratiu, ja que, d'una banda, en depenen la validesa i l'eficàcia dels actes administratius dictats; i, d'altra banda, és el pressupòsit perquè aquests actes puguin ser impugnats per la persona interessada en defensa dels seus drets i interessos mitjançant la interposició dels recursos corresponents. Així doncs, es constitueix com una garantia dels ciutadans per a l'exercici efectiu del dret de tutela judicial dels interessos legítims previst a l'article 24.1 de la Constitució espanyola.
Per tant, atès que tant la liquidació de l'exercici de 2009 com les liquidacions successives són nul·les de ple dret per manca de notificació preceptiva, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Rubí que retrotregui les actuacions i notifiqui de manera individual la liquidació, a fi i efecte de dotar-la de la preceptiva cobertura jurídica i que el subjecte passiu pugui exercir el seu dret de defensa contra aquesta liquidació, si ho considera convenient.