El promotor de la queixa manifesta el seu malestar pel fet que l'Ajuntament de la Palma de Cervelló no hagi arreglat encara una reixeta de recollida d'aigües pluvials. Manifesta que ja va exposar aquesta situació a l'Ajuntament per escrits de dates 3 de juliol de 2007 i 18 de desembre de 2008.
En aquest darrer escrit, la persona interessada va fer constar que la solució adoptada per l'Ajuntament, consistent a canviar la reixa per una altra de les mateixes característiques que l'anterior, no ha resolt el problema, ja que el pas dels vehicles pel damunt de la nova reixa genera un soroll molt molest.
La persona interessada també acredita que ha demanat a l'Ajuntament que adopti mesures per disminuir les molèsties acústiques causades per l'elevat volum de trànsit que circula per la carretera BV-2424 al seu pas per l'interior de la població.
L'Ajuntament de Cervelló ha fet arribar al Síndic el resultat dels mesuraments sonomètrics realitzats per la Diputació de Barcelona per determinar la incidència acústica de la reixeta d'aigües pluvials de la qual es queixava el promotor.
En primer lloc, el Síndic posa de manifest el considerable retard que hi ha hagut a l'hora d'atendre la seva sol·licitud, gairebé divuit mesos.
En segon lloc, del contingut de l'informe destaca que l'Ajuntament encara no disposa del mapa de capacitat acústica, malgrat que l'antic Departament de Medi Ambient i Habitatge va confeccionar i posar a disposició dels municipis de Catalunya una proposta de mapa a fi de facilitar-los la tasca d'elaborar-ne un de propi. Per tant, no és acceptable que l'Ajuntament no tingui encara aquest mapa quan és obligació dels ajuntaments de tenir-ne un d'aprovat. Aquesta aprovació, segons la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, havia de tenir lloc en un termini de tres anys a comptar de l'entrada en vigor de la llei, és a dir, l'11 d'octubre de 2005. Per això, el Síndic recomana a l'Ajuntament que s'adreci al Departament de Territori i Sostenibilitat per poder tenir accés a aquest mapa i que, després d'estudiar-lo, iniciï els tràmits corresponents per aprovar-ne un.
En tercer lloc, les conclusions de l'informe apunten que els nivells enregistrats en horari diürn, vespertí i nocturn incompleixen els objectius de qualitat acústica fixats en el Decret 176/2009, tant si es considera la zona com de sensibilitat acústica alta amb predomini de sòl d'ús residencial, com si es considera de sensibilitat acústica moderada, amb coexistència de sòl d'ús residencial amb activitats i/o infraestructures de transport existents o bé amb predomini de sòl d'ús terciari diferent a l'ús recreatiu i d'espectacles. L'informe assenyala que la reixa en qüestió es trobava soldada quan es van fer les mesures i que no presentava cap conflicte acústic, de manera que no es va percebre cap afectació provinent de la reixa objecte d'estudi. En canvi, els nivells assolits provenien majoritàriament, segons l'informe, del trànsit que circula per l'avinguda Catalunya.
Aquesta avinguda és la carretera BV-2421, la titular de la qual és la Generalitat de Catalunya, de manera que l'Ajuntament no hi té competències d'actuació directa, però sí que les té per exercir activitats complementàries de les pròpies d'altres administracions públiques en l'àmbit de la protecció del medi, per exemple.
Per això, atesa la incidència acústica que aquesta carretera ocasiona en els habitatges que hi confronten, el Síndic recomana a l'Ajuntament, si no ho ha fet ja, que per a la gestió dels interessos del municipi posi en coneixement del Departament de Territori i Sostenibilitat l'informe del mesurament sonomètric elaborat per la Diputació de Barcelona i li demani que elabori un pla específic de mesures per minimitzar l'impacte acústic ocasionat per la carretera, en aplicació de l'article 36 del Decret 176/2009, de 10 de novembre.
Amb aquestes recomanacions, el Síndic tanca aquest expedient.