Els promotors de la queixa, treballadors de l'equip d'atenció primària (en endavant EAP) de Cubelles, manifesten la seva disconformitat amb l'horari de treball que tenen assignat.
Exposen que tenen un ?horari lliscant? que els impedeix conciliar la vida personal, familiar i laboral, ja que aquest horari consisteix a alternar torn de matí i tarda. També afirmen que a alguns treballadors del centre no se'ls aplica ?l'horari lliscant? sinó que treballen en horari de matí o tarda tota la setmana.
En aquest sentit, manifesten que en diverses reunions que han mantingut amb la direcció del centre han plantejat aquest problema i han demanat que se'ls faciliti còpia del reglament intern del centre i que es millori l'horari de tots els treballadors.
Un cop examinat l'informe de l'ICS, la normativa i les sentències aplicables a aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Amb caràcter general, els reglaments de règim intern de cada equip d'atenció primària (en endavant EAP) han d'establir quina és la jornada de treball, que es distribueix en dos torns: de matí i de tarda. Això no obsta que es pugui optar, per acord voluntari entre els professionals i la direcció, per repartir la jornada de tarda entre tots els professionals, en lloc d'assignar torns exclusius de matí o de tarda.
En el Pacte de la Mesa sectorial de Sanitat de 7 de novembre de 2008 (en endavant el Pacte) s'acorda com dur a terme la flexibilització dels horaris dels EAP. L'exposició de motius assenyala que aquesta adaptació planificada i acordada de la distribució de la jornada es fonamenta en la voluntarietat, que es concreta per mitjà de l'acord individual entre els professionals i la direcció dels EAP.
Per fer efectiva aquesta distribució de la jornada cal l'acord entre l'EAP i els professionals. Per tant, cada EAP ha de disposar d'un reglament de règim intern en què s'ha de fer constar els acords horaris assolits. Si no s'assoleix un acord satisfactori per ambdues parts, el calendari laboral d'activitat que l'EAP ha de lliurar als professionals es basarà en els criteris establerts en la normativa vigent: dos torns -matí i tarda- de sis hores cada un, de dilluns a dissabte.
Les fórmules flexibles d'organització del treball d'atenció continuada dels equips d'atenció primària han de permetre solucions negociades amb els professionals que hi presten serveis. Aquesta solució negociada no és incompatible amb el criteri jurisprudencial consolidat relatiu al fet que els funcionaris no tenen drets adquirits per mantenir el seu règim vigent en cada moment. L'estatus funcionarial és el que en cada moment derivi del que estableixi el legislador o el titular de la potestat reglamentària.
2. La facultat d'autoorganització de l'Administració, com a mostra d'exercici de la seva potestat discrecional, no es pot entendre de forma absoluta. En aquest sentit, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de 17 d'abril de 2012, estableix que en cap cas la potestat d'autoorganització pot justificar la decisió de mantenir una situació en la qual el personal més antic es vegi afavorit davant els nous titulars i pugui mantenir el torn (de matí).
En aquest cas no se sap si la implantació de l'horari lliscant a l'EAP de Cubelles va ser anterior o posterior al Pacte de 7 de novembre de 2008. En cas que sigui anterior, cal examinar l'article 63.2 de l'Ordre de 6 de maig de 1990. Aquest article estableix que el reglament de règim intern pot preveure que es pugui optar per repartir la jornada de tarda entre tots els professionals. Per tant, hom ha d'entendre que es tractaria d'una opció que, un cop acordada, hauria de tenir una distribució homogènia entre tots els professionals. En cas que sigui posterior, cal respectar el contingut del Pacte.
En ambdós casos, el reglament de règim intern ha de recollir l'horari i els torns de treball, la qual cosa no ha estat acreditada malgrat la petició formulada per les persones interessades quan van demanar el reglament de règim intern del centre.
Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Salut:
- Que, en el cas que l'EAP Cubelles hagués implantat la distribució horària amb posterioritat al Pacte, es revisi el procés seguit per verificar si es pot acreditar documentalment que en la determinació de l'estructura general del torn de treball hi va haver un acord satisfactori entre la direcció de l'EAP i els professionals, de conformitat amb el contingut del Pacte, que ha passat a integrar-se en el reglament de règim intern.
- Que, en el cas que l'EAP Cubelles hagués implantat la distribució horària amb anterioritat al Pacte, es verifiqui i s'acrediti documentalment que va ser fruit d'un acord voluntari entre els professionals i la direcció, i que va passar a integrar-se en el reglament de règim intern.
- Que, en el cas que s'acredités l'acord, ja sigui abans o després del Pacte, es revisi la implantació de la distribució horària realitzada per l'EAP Cubelles, de manera que aquesta s'apliqui de forma homogènia entre els professionals.
- Que, en el cas que no s'hagués documentat ni assolit cap acord, s'estableixi el calendari laboral d'activitat d'acord amb la normativa vigent, sens perjudici de la intervenció, si escau, de la comissió de seguiment prevista en el Pacte per facilitar l'acord entre els professionals i la direcció de l'EAP.