La persona interessada manifesta la seva queixa per l'actuació policial duta a terme en el marc d'una inspecció administrativa en un local d'oci, ja que exposa que el tracte rebut per part dels agents no va ser correcte i que a més a més aquests agents no anaven identificats.
La Direcció General de Seguretat Ciutadana exposa en el seu informe de resposta al Síndic que la inspecció administrativa duta a terme a l'establiment per part d'efectius de l'Àrea Bàsica Policial (ABP), l'Àrea de regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Policia Local del municipi, es va fer amb totes les garanties legals i es va informar del resultat el Ministeri Fiscal mitjançant un ofici, com és pertinent en aquests casos.
Així mateix, manifesta que cap agent no va fer aixecar les mans als ciutadans que es trobaven a l'interior del local, i que tampoc no van fer servir la seva arma de defensa reglamentària per colpejar ningú. Finalment i en relació amb els efectius de l'ARRO, la Direcció General assenyala que anaven uniformats amb protecció antibala, motiu pel qual no es podia apreciar el seu número d'identificació.
El Síndic, tot i que no dubta que l'actuació policial es fes procurant seguir en tot moment els principis d'actuació establerts per la normativa vigent, i atès que en aquest tipus d'inspeccions es pot donar la situació que es procedeixi a la identificació i escorcoll de les persones que es troben a l'interior del local per tal de comprovar si porten alguna arma o substància estupefaent, entén que pugui ser una pràctica habitual fer aixecar les mans de totes les persones que es troben al local per tal de facilitar l'actuació policial. Així mateix, per l'enrenou que suposen aquesta mena d'intervencions, al Síndic dubta que l'entrada al local s'efectués de forma ordenada i sense cap tipus d'incident, tal com exposa la Direcció General de Seguretat Ciutadana.
Pel que fa a la utilització del número d'identitat professional, el Síndic recorda l'article únic del Decret 217/2008, de 4 de novembre, sobre la utilització del número d'identitat professional en determinades peces dels uniformes de la policia de la Generalitat, del qual es desprèn que tots els agents de Mossos d'Esquadra, inclosos els ARRO, han de portar la identificació en un lloc visible sense excepcions, de manera que l'armilla antibales no és motiu ni excusa per impedir que aquests agents vagin identificats, ja que caldria preveure en aquests casos que es pogués imprimir el número o incorporar l'adhesiu en un lloc fàcilment identificable pels ciutadans.
El Síndic considera que s'ha de facilitar als ciutadans l'exercici del dret a poder identificar en tot moment els agents i no deixar-li la càrrega d'haver de demanar a l'agent que s'identifiqui perquè en alguns casos aquesta identificació no serà fructuosa.
L'Administració accepta i recull les consideracions del Síndic i exposa que si es col·loca un material extern a la funda de l'armilla, la qual és de teixit ignífug, hauria de ser d'un material que també tingués aquestes propietats, i les cintes adherents, com també el número que identifica als agents, són de materials plàstics i tenen una resistència al foc nul·la. Per aquest motiu, l'Administració es compromet a estudiar les possibles solucions respecte d'aquest tema i a iniciar les proves amb els materials que es puguin utilitzar sense comprometre la seguretat de l'agent.