Resolució
Q-05065/2009 Manca d'actuació de l'Ajuntament d'Igualada davant la reclamació per les molèsties ocasionades pel funcionament d'un bar.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 26/10/2009
Data de l'últim moviment 03/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Igualada Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora s'ha adreçat al Síndic per manifestar la seva preocupació davant l'aparent inactivitat de l'Ajuntament d'Igualada a l'hora de fer front a la problemàtica ocasionada pel funcionament d'un bar, situat en els baixos de l'immoble on viu.

Bàsicament, la problemàtica se centra en: les molèsties per sorolls ocasionats per l'arrossegament de les taules i les cadires; les molèsties pel volum de la música; la presència de clients del bar al carrer, on consumeixen les begudes, fet que comporta que les portes del bar es mantinguin obertes i se senti encara més la música; la ubicació dels aparells d'aire condicionat a la façana; la ubicació de la terrassa, que obstaculitza el pas dels vianants.

A partir de la documentació facilitada per la persona interessada, consta que l'Ajuntament va incoar un procediment sancionador contra el titular de l'establiment el 22 d'octubre de 2007, i que va ordenar com a mesures cautelars: deixar fora de servei la instal·lació musical; mantenir tancades les portes de l'establiment; retirar els amplificadors de so, i col·locar suports de goma a les taules i cadires.

Es desconeix com va cloure l'esmentat procediment sancionador, és a dir, si es va imposar una sanció i si es va arribar a comprovar el compliment de les mesures cautelars i l'aplicació de mesures correctores. Tanmateix, el fet és que consten noves queixes veïnals a partir del mes de març de 2009, al juliol i la darrera a l'octubre. En aquesta darrera queixa s'exposa, en síntesi, que: si bé el titular de l'activitat ha fet un doble sostre a la sala on hi ha el televisor, les molèsties per sorolls no han minvat; s'ha instal'lat un nou equip de climatització, els compressors del qual es troben a l'exterior; les portes d'accés al local es mantenen permanentment obertes a partir de les 18 hores; la concentració de la clientela al carrer ocasiona molèsties per sorolls; s'ha trucat a la Policia Local en diferents ocasions.

Contingut

El Síndic, un cop estudiada la informació de la persona reclamant, indica al consistori que consta que el 15 de maig de 2009, l'Ajuntament va incoar un altre procediment sancionador contra el nou titular del local, sobre la base de l'informe emès per la Policia Local arran dels mesuraments sonomètrics practicats. A l'acord d'incoació, però, s'hi inclou un apartat que crida l'atenció, atès que es fa dependre la prossecució o no de l'expedient al fet que el titular acrediti l'adopció de les mesures correctores que es detallen en un termini no superior a un mes.

En vista d'això, el Síndic recorda que la tramitació d'un expedient sancionador té per finalitat la repressió de les conductes detectades per l'autoritat competent com a infractores de la normativa vigent. Per tant, amb independència del procediment que l'Ajuntament vulgui iniciar per ordenar la restauració de la legalitat ambiental infringida, és a dir, perquè el titular corregeixi totes les irregularitats detectades, el cert és que les infraccions s'han produït i per aquest motiu la prossecució de l'expedient no es pot fer dependre de les correccions realitzades, sens perjudici que es puguin valorar a l'hora de graduar la sanció.

De l'examen detingut de tota la informació tramesa pel consistori com a resposta, el Síndic conclou el següent:

- El 25 d'abril de 2009 la Policia Local va dur a terme uns mesuraments sonomètrics, com a resultat dels quals es va concloure que els nivells d'immissió en l'ambient interior en horari nocturn generats per l'activitat sobrepassaven el màxim permès.

- El 15 de maig de 2009 es va sol·licitar el canvi de titularitat de l'expedient i alhora es va aportar un certificat d'un enginyer tècnic, que acreditava que s'havien fet treballs per millorar l'aïllament acústic del local.

- El 17 de setembre de 2009 la Policia Local va efectuar uns mesuraments, els resultats dels quals estaven per sota dels nivells sonors màxims permesos.

- El 12 de novembre de 2009 un enginyer industrial va manifestar que en la zona de làmines del fals sostre de l'establiment hi ha col·locada llana de roca de 6 cm de gruix com a mínim, per la qual cosa es determina que la instal·lació disposa de mesures mínimes d'aïllament.

- El 15 de febrer de 2010 el titular de l'establiment va presentar els resultat dels mesuraments duts a terme a l'interior de l'habitatge afectat, amb valors inferiors als màxims permesos.

- El 10 de juny de 2010 la Policia Local va dur a terme uns mesuraments que mostraven que els valors obtinguts superaven els nivells d'immissió fixats a l'Ordenança.

El resultat d'aquest darrer mesurament ha dut a comunicar que l'Ajuntament incoarà un expedient al titular de l'establiment per requerir-li l'adopció de noves mesures d'aïllament.

Per tant, a partir de tots aquests resultats tan dispars i obtinguts en tant poc espai de temps, el Síndic es qüestiona si la pràctica dels mesuraments realitzats ha seguit fil per randa el procediment de determinació dels nivells d'immissió fixats a l'Ordenança municipal, dictada de conformitat amb la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i si s'han aplicat degudament els factors de correcció que s'hi recullen. També es qüestiona si les circumstàncies en què s'ha dut a terme la mesura són prou representatives del funcionament habitual de l'activitat, ja que l'aïllament d'un establiment no pot variar d'un mes a l'altre.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix que el consistori sol·liciti el suport tècnic del Departament de Medi Ambient i Habitatge per dur a terme un mesurament sonomètric des de l'habitatge afectat que segueixi escrupolosament la normativa acústica vigent i que permeti aportar llum a aquest assumpte, i evitar el joc de mesuraments i contramesuraments i incoacions de procediments sancionadors que després caduquen i que no condueixen a cap resultat concloent. 

Alhora demana informació del resultat de la vigilància intermitent que el consistori ha sol·licitat a la Policia Local que dugui a terme per constatar si les portes d'accés al local es troben obertes i si la clientela es concentra al carrer.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/12/2009 Ajuntament d'Igualada Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2010 Ajuntament d'Igualada Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2010 Ajuntament d'Igualada Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/09/2010 Ajuntament d'Igualada Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/10/2010 Ajuntament d'Igualada Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/03/2011 Ajuntament d'Igualada Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/05/2011 Ajuntament d'Igualada Reiteració posterior a la primera
20/07/2011 Ajuntament d'Igualada Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2011 Ajuntament d'Igualada Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 16/2002, de 28 de juny, de protección contra la contaminació acústica- DOGC.3675 (11/07/2002)
Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i se n'adapten els annexos.- DOGC.5506 (16/11/2009)