La promotora de la queixa exposa el seu desacord davant l'actuació de la Junta Arbitral de Consum a la sol·licitud d'arbitratge que va enviar l'11 d'agost de 2010 amb relació a una factura emesa per AGBAR per un import de 10,86 euros per les despeses generades per l'impagament d'un rebut.
La promotora creu que no s'ha de fer càrrec d'aquesta factura perquè no va arribar a temps, i sol·licita la devolució de l'import esmentat.
Atès el contingut de la informació de què es disposa, el Síndic entén que en breu es convocarà la persona interessada, de manera que aquesta institució finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.
No obstant això, en l'informe rebut s'indica que no hi ha hagut per part de la Junta Arbitral cap irregularitat en el procediment arbitral. Amb relació a aquest aspecte, el Síndic recorda que el termini per dictar el laude arbitral és de sis mesos des del dia següent a l'inici del procediment arbitral (article 49 del Reial decret 231/2008, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema Arbitral de Consum), i que aquest termini pot ser prorrogat per l'òrgan mitjançant decisió fonamentada per un període no superior a dos mesos.
Certament, l'article 38 del Reial decret 231/2008, disposa que quan no existeixin causes d'inadmissió de la sol·licitud d'arbitratge cal intentar portar a terme una mediació perquè les parts arribin a un acord. Aquest fet pot suspendre el termini per dictar laude. No obstant això, el període de suspensió no pot ser superior a un mes des de l'acord d'iniciació.
Així doncs, si la sol·licitud es va presentar l'agost de 2010, s'hauria d'haver comunicat la suspensió i la pròrroga del termini a les parts. De la informació de què es disposa no consta que s'hagi portat a terme aquesta comunicació, motiu pel qual el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que si no es fa possible dictar el laude en el termini que disposa la llei, cal que s'informi les parts sobre la pròrroga i la suspensió per evitar causar indefensió i minvar l'eficàcia del laude.