El Síndic ha obert una actuació d'ofici per estudiar la qüestió de l'admissió a l'educació infantil de primer cicle a la ciutat de Barcelona, específicament sobre la necessitat de donar prioritat en l'accés als germans bessons.
Després d'estudiar amb deteniment aquest assumpte, el Síndic no considera irregular que en l'accés a les escoles bressol no es doni prioritat d'accés als germans bessons, i, en cas que es fes, caldria buscar la manera per garantir que aquest tracte preferent s'articuli de manera adequada.
Dit això, cal tenir present que la causa que justificaria la incorporació d'aquest criteri de germans en edat d'escolarització a l'educació infantil de primer cicle (no només bessons) seria socioeconòmica, i que ja hi ha un criteri de prioritat en l'accés que discrimina positivament els infants de famílies amb rendes baixes (concretament, les persones que perceben la renda mínima d'inserció -RMI). El Síndic ha emès nombroses resolucions en les quals sol·licitava que s'ampliés el criteri de renda a altres supòsits no exclusivament restringits als perceptors de l'RMI, que són les situacions de pobresa més extrema.
Concretament, per exemple, l'informe sobre l'escolarització de 0 a 3 anys presentat pel Síndic al Parlament de Catalunya l'any 2008 exposa el següent: "En aquest sentit, el Síndic de Greuges recomana, en el marc de l'estudi sobre la demanda no satisfeta, analitzar les necessitats i l'accessibilitat dels grups socials amb més risc d'exclusió social. En el cas de les llars monoparentals o de rendes baixes i mitjanes-baixes, de les quals ja s'ha verificat la desigualtat d'accés, el Síndic de Greuges suggereix incorporar criteris que en prioritzin l'admissió. Ateses les necessitats de conciliació i les limitacions econòmiques, la monoparentalitat ha de tenir un tractament preferent per a l'accés, talment com succeeix amb les famílies nombroses. De la mateixa manera, la prioritat d'accés dels perceptors de rendes mínimes d'inserció ha de ser substituïda per un criteri de renda que abasti una proporció més alta de la població que experimenta dificultats econòmiques."
Atès que en el cas de la ciutat de Barcelona aquesta recomanació no ha estat aplicada, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que, d'acord amb la discrecionalitat que té en la formulació dels criteris d'admissió a les escoles bressol públiques, i a fi de promoure l'accés en igualtat d'oportunitats a les escoles bressol, reguli un criteri de renda més comprensiu, no limitat a les situacions de percepció de l'RMI.