En el marc dels diferents informes anuals i de les resolucions, el Síndic ha mencionat de forma reiterada l'increment de les llistes d'espera i l'existència d'incompliments en els temps màxim d'espera garantits. Recentment, s'ha constatat que tots els centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut superen el temps màxim d'espera de sis mesos en algun dels procediments quirúrgics amb temps d'espera màxim garantit.
En aquest context, el Síndic ha rebut diverses queixes d'infants que tenen programada l?hora de visita o de la intervenció a mesos vista. La tramitació d'aquestes queixes posa de manifest que el temps transcorregut d'espera, en nombroses ocasions, és superior als sis mesos. Per tant, el Síndic es proposa estudiar el tractament específic que reben els infants en l'accés als especialistes, a les proves diagnòstiques i a les intervencions quirúrgiques.
La Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària situa els infants entre els col·lectius més vulnerables davant d'actuacions sanitàries específiques, amb dret, en funció dels mitjans i els recursos disponibles, a actuacions i programes específics i al compliment dels drets i deures establerts en aquesta carta, per tal de preservar de forma efectiva, tot i la vulnerabilitat, la igualtat i la no-discriminació en l'àmbit de la salut.
Aquest tractament específic per al cas dels infants a l'hora de garantir el seu dret a la salut i a una atenció sanitària adequada, a més, és especialment pertinent no només perquè es tracta d'un col·lectiu especialment protegit per l'ordenament jurídic, sinó també perquè les seves condicions de salut afecten l'exercici efectiu d'altres drets fonamentals, com ara el dret a l'educació, que també estan especialment protegits.
De fet, el Síndic recorda que els problemes de salut dels infants generen efectes sobre altres àmbits de la seva vida, de manera que l'abordatge d'aquests problemes no només es pot fer des d'un punt de vista mèdic, ni ha d'estar condicionat a la urgència estrictament mèdica que pugui tenir una determinada problemàtica de salut.
De les dades facilitades pel Departament de Salut corresponents als mesos de juny, juliol i agost de 2014 se'n desprèn que per a diverses proves i procediments quirúrgics el temps d'espera de mitjana supera els terminis previstos com a ordinaris o de prioritat mitjana. El mes d'agost de 2014, per exemple, el temps d'espera de mitjana per a tots els procediments quirúrgics era de 6,5 mesos per als infants, superior als temps màxims garantits per a qualsevol de les vint-i-set intervencions quirúrgiques amb terminis màxims d'accés o també superior als sis mesos establerts com a temps de referència per a la resta de procediments quirúrgics en el cas de prioritat mitjana. Convé recordar, a més, que, si aquests són els temps de mitjana, hi ha nombrosos casos en què aquests temps són més elevats.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament de Salut:
1. Que estableixi la condició d'infant com a criteri de priorització en l'accés dels pacients a les prestacions sanitàries que tenen establert un termini de referència.
2. Que estudiï la conveniència d'establir terminis màxims garantits per als infants en els procediments que més afecten la seva salut.
3. Que agilitzi els terminis d'atenció mèdica dels infants, especialment si els problemes manifestats interfereixen en la seva qualitat de vida quotidiana i el seu dret al màxim desenvolupament possible.