El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la cèdula d'habitabilitat que va sol·licitar el 3 de novembre de 2011 per a tres apartaments que va construir a Cervera.
Segons exposa, l'edifici disposa de tots els permisos i llicències exigibles i únicament incompleix una petita diferència de sis centímetres d'alçada que de cap manera compromet l'habitabilitat de l'edifici. A més, manifesta que en situacions similars el Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat igualment la cèdula.
Segons indica l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, la llicència de primera ocupació atorgada per l'Ajuntament de Cervera el 17 d'octubre de 2011 especificava que l'alçada de les plantes baixa, primera i segona era de 2,42-2,44 metres, per la qual cosa no s'ajustava al projecte presentat i aprovat per l'Ajuntament ni tampoc es complia la normativa d'habitabilitat.
Posteriorment, el 21 de novembre els tècnics van fer una inspecció a l'habitatge i van comprovar que hi havia diferències entre l'obra realitzada i el projecte aprovat per l'Ajuntament, la qual cosa impedia la concessió de la cèdula d'habitabilitat.
Tot i això, el promotor manifesta que les deficiències detectades en els graons ja van ser corregides, però que és impossible corregir la deficiència detectada en l'alçada mínima dels 6-8 centímetres assenyalats.
En aquestes situacions, portar a terme una interpretació estricta de la norma fa que es condemni el ciutadà a la inoperabilitat dels habitatges, ja que ni els pot abastir de subministraments ni els pot vendre ni llogar. Cal tenir present que aquesta deficiència és gairebé impossible de corregir i no compromet l'habitabilitat de l'habitatge.
De fet, l'actual Decret 141/2012, de 30 d'octubre, pel qual es regulen les condicions mínimes d'habitabilitat dels habitatges i la cèdula d'habitabilitat, permet que el menjador, la sala d'estar i les habitacions tinguin una alçada de 2,30 metres per al pas tècnic d'instal·lacions i per a elements estructurals que no afectin més del 20% de la superfície de la peça.
Així doncs, i atès que en aquest cas en concret al promotor se li denega qualsevol operativitat ja que per impossibilitat tècnica difícilment podrà corregir la deficiència detectada, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que, en el cas que la deficiència esmentada no comprometi l'habitabilitat de l'habitatge, reconsideri la denegació de la cèdula d'habitabilitat per aquest incompliment i informi si es pot fer una interpretació menys estricta de la normativa en casos com aquest.