En relació amb aquesta qüestió, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Pel que fa a la mobilitat d'alumnat existent entre centres a Salt, les dades aportades conclouen que en el procés de preinscripció per al curs 2012/2013 hi ha hagut un total de 115 sol·licituds d'admissió als cursos de P4 a 6è, de les quals 7 corresponien a alumnat amb necessitats educatives específiques. Les dades també conclouen que, del conjunt de sol·licituds, s'han produït un total de 64 assignacions. Entre aquestes assignacions, el Departament d'Ensenyament no ha acceptat cap canvi de centre a alumnat amb necessitats educatives específiques susceptible de ser-ho per raons econòmiques.
Tot i això, convé posar de manifest que en la reunió mantinguda a la seu dels Serveis Territorials es va exposar que hi havia alumnes amb necessitats educatives específiques o amb dificultats econòmiques que no podien pagar la quota dels centres concertats i que la titularitat del centre els va convidar a canviar d'escola a causa de les dificultats per sufragar el cost de les quotes d'activitats complementàries.
A criteri del Síndic, aquesta és una pràctica que convé combatre, per minoritària que sigui, perquè suposa una ruptura innecessària en la trajectòria escolar, la qual cosa és contrària a l'interès superior de l'infant.
En aquest sentit, el Departament d'Ensenyament té mecanismes previstos en la Llei d'educació de Catalunya, per mitjà de la programació de l'oferta, de la regulació de les activitats complementàries i de la convocatòria d'ajuts per a aquestes activitats, que són efectius per evitar aquest transvasament. La coresponsabilitat dels centres concertats en aquesta tasca també és fonamental per evitar que els impagaments derivats de les dificultats econòmiques derivin en un canvi de centre enmig de l'escolaritat.
En vista d'aquest fet, el Síndic demana que el Departament d'Ensenyament desplegui els mecanismes previstos en l'ordenament jurídic per evitar que el cost de les activitats complementàries modifiqui l'escolarització dels infants matriculats en centres concertats.
2. Pel que fa a l'escolarització equilibrada d'alumnat amb necessitats educatives específiques, es constata que les diferents escoles del municipi presenten desequilibris significatius, si bé han tendit a reduir-se en el darrer curs a P3.
En general, les escoles públiques Les Deveses, Arrels i Gegant del Rec i l'escola concertada Vilagran són les que presenten una concentració més baixa, inferior al 15%. En canvi, les escoles públiques El Pla i La Farga i l'escola concertada Pia de Salt són les que presenten una concentració més elevada, superior al 25% (especialment aquestes dues darreres, que superen el 40% d'alumnat amb necessitats educatives específiques).
En aquest sentit, val a dir que l'ordenament jurídic vigent, tant la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, com el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, adopta l'equitat com a principi orientador de l'actuació dels poders públics, i incorpora l'escolarització equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques com a objectiu fonamental que cal garantir en la gestió del procés d'admissió d'alumnat.
Aquesta mateixa normativa regula una sèrie d'instruments concrets per millorar la distribució de l'alumnat amb necessitats educatives específiques entre centres escolars. La reserva de places per a alumnat amb necessitats educatives específiques i la possibilitat d'incrementar el nombre de places, les ampliacions i les reduccions de ràtio com a estratègia limitada a l'escolarització equilibrada d'alumnat o les atribucions de la comissió de garanties d'admissió i de les oficines municipals d'escolarització en són alguns exemples.
En el cas particular de Salt, les dades aportades pel Departament d'Ensenyament evidencien que alguns dels instruments que aporta la normativa d'admissió d'alumnat ja s'estan aplicant, com ara les reduccions de ràtio, que s'han aplicat a totes les escoles públiques del municipi, o la reserva de places, amb un augment de places reservades en la majoria de centres públics i concertats.
3. Pel que fa a la reserva de places per a alumnat amb necessitats educatives específiques, el Síndic ha exposat al Departament d'Ensenyament en diverses ocasions els dèficits identificats en molts municipis relacionats amb l'aprofitament d'aquesta reserva
Sobre la base de l'ordenament jurídic vigent, es pot considerar que, en general, l'instrument de la reserva de places està ben utilitzat si es dictaminen tots els alumnes amb necessitats educatives específiques, si el nombre de places reservades establertes en un determinat territori és equivalent al conjunt de la demanda escolar amb necessitats educatives específiques i si cap centre d'aquest territori escolaritza una proporció d'alumnat amb necessitats educatives específiques superior a la reserva de places feta.
El Síndic demana al Departament d'Ensenyament que dictamini tot l'alumnat amb necessitats educatives específiques, que dimensioni la reserva de places al volum d'alumnat amb necessitats educatives específiques present en el municipi, que desenvolupi polítiques proactives d'acompanyament d'aquest alumnat entre centres per garantir-ne l'escolarització equilibrada i que faci un esforç de detecció d'aquestes necessitats educatives per afavorir la seva distribució equitativa entre centres.
Convé destacar que la reserva de places al municipi de Salt se situa sensiblement per sobre de les sol·licituds d'alumnat amb necessitats educatives específiques, la qual cosa afavoreix que els centres que reben més sol·licituds d'aquest tipus d'alumnat tendeixin a escolaritzar-lo, perquè en altres centres amb menys demanda d'aquest tipus ja tenen coberta l'oferta de places.
Així mateix, es constaten diferències entre centres escolars pel que fa a la reserva que no semblen justificar-se des de la perspectiva del deure de l'Administració educativa de promoure l'escolarització equilibrada i dels centres públics i concertats de garantir la seva coresponsabilitat en aquesta matèria.
Les dades aportades sobre el cas de Salt demostren que els centres han escolaritzat pràcticament la totalitat de l'alumnat amb necessitats educatives específiques que ha presentat sol·licitud en el mateix centre, sense un esforç de redistribució dels centres amb més presència d'alumnat d'aquest tipus cap als centres amb menys concentració.
Davant d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que adeqüi la reserva de places al nombre d'alumnat amb necessitats educatives específiques existent, que iguali el nombre de places reservades entre centres i que desenvolupi mesures d'acompanyament per garantir una distribució realment equilibrada d'aquest alumnat.
4. Pel que fa a la matrícula fora de termini, les dades també constaten que aquesta no es gestiona per garantir plenament una distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques.
Des d'aquesta perspectiva, doncs, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que, emprant, si convé, els instruments que ofereix el decret d'admissió d'alumnat, com ara les ampliacions de ràtio amb caràcter excepcional per a l'escolarització equilibrada d'alumnat, fomenti una distribució equitativa de la matrícula fora de termini entre els centres del municipi.
Les dades també demostren que tots els centres, també els centres més segregats, presenten un nivell de demanda força ajustat a l'oferta. A diferència d'altres municipis, a Salt no hi ha centres clarament més sol·licitats que altres, o centres amb dèficits estructurals de demanda, amb una excepció: només l'Escola Pia de Salt, que ha iniciat l'activitat el curs 2012/2013, ha experimentat en el procés d'admissió per a aquest curs un nivell de demanda sensiblement més baix a les places ofertades.
Tot i això, el Síndic recorda que aquest equilibri oferta-demanda en la majoria de centres amaga un desequilibri en l'escolarització d'alumnat amb necessitats educatives específiques que l'Administració ha de combatre, malgrat que aquest mateix equilibri oferta-demanda dificulti les possibilitats d'orientar la demanda de centres socialment més afavorits cap a centres amb una composició social més desfavorida.
5. Pel que fa a la creació d'un grup de P3 de l'Escola Pia de Salt, les dades aportades semblen constatar que l'obertura d'un nou grup al municipi no era plenament necessària d'acord amb les necessitats d'escolarització existents.
Tot i això, no es pot afirmar que aquesta obertura de grup hagi revertit negativament sobre la segregació escolar de les altres escoles, especialment perquè es tracta d'un centre que ha estat coresponsable amb l'escolarització d'alumnat amb necessitats educatives específiques (de fet, és el centre amb una concentració més elevada, si es mesura sobre el total d'alumnat matriculat).
En definitiva, la reducció de ràtios als centres públics pot tenir efectes positius en la lluita contra la segregació escolar, perquè redueix les vacants a centres que tenen una elevada concentració d'alumnat amb necessitats educatives específiques, com ara l'escola La Farga, i això limita les possibilitats d'escolaritzar-hi matrícula fora de termini. Això podria justificar la necessitat d'obertura d'un nou grup a P3 (atès que la reducció de ràtio esdevé beneficiosa en termes d'equitat en l'admissió).
Amb tot, convé afegir que la reducció de ràtios a centres públics perd justificació en termes de foment de l'escolarització equilibrada d'alumnat si s'acompanya de la creació d'un nou centre que tendeix a segregar-se, amb una elevada concentració d'alumnat amb necessitats educatives específiques. Això podria produir-se a l'Escola Pia de Salt, si es manté la reserva de places anteriorment esmentada, els dèficits de sol·licituds i també la proporció d'alumnat amb necessitats educatives específiques existent sobre l'alumnat total.
Des d'aquest punt de vista, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï la necessitat de disposar d'aquest nou centre de cara al proper procés d'admissió d'alumnat, en funció de les necessitats d'escolarització existents i també de la necessitat de combatre la segregació escolar al municipi.
6. Finalment, pel que fa a les dades d'alumnat estranger per centre escolar del municipi, el Departament d'Ensenyament només aporta les dades dels alumnes a les aules d'acollida, que són nouvinguts i més grans de vuit anys.
En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament que garanteixi que la Comissió de Garanties d'Admissió disposa de la informació, entre d'altres, sobre la distribució d'alumnat estranger al municipi, a fi de planificar mesures per combatre els processos de segregació escolar per mitjà de l'admissió d'alumnat.
Addicionalment, el Síndic també demana al Departament d'Ensenyament que li proporcioni les dades sobre alumnat estranger en els diferents centres del municipi.