La promotora es queixa de la lentitud d'un procediment de reconeixement de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades.
La persona interessada informa que en data 1 de desembre de 2008 va presentar al Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i li va ser reconeguda una situació de dependència de grau III i nivell 1.
Posteriorment, informa que va signar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA), que proposa una prestació econòmica per cuidador no professional d'un import de 415,73 euros. En aquest acord també s'hi fa constar que quan hi hagi disponibilitat la persona interessada hauria d'accedir al servei d'atenció domiciliària i al de teleassistència.
La promotora de la queixa informa que a dia d'avui encara no ha rebut la resolució PIA, ni se li ha fet efectiva cap prestació. D'altra banda, posa de manifest la seva preocupació sobre el desconeixement de quan podrà beneficiar-se del servei d'atenció domiciliària i del de teleassistència, ja que la persona interessada exposa que està a l'espera d'aquests servei des del juny de 2009 i que, tot i que en un principi comenta que la van informar que podria començar a rebre l'ajuda d'atenció domiciliària la segona setmana de novembre, ara manifesta que li han dit que no es podrà fer efectiva fins al mes de gener de 2010.
El DASC indica que en data 21 de gener de 2010 es va dictar la resolució del PIA de la persona interessada en què es reconeix una prestació econòmica per cuidador no professional, amb efectes a partir del 2 de desembre de 2008, a més dels endarreriments corresponents.
Tanmateix, de la informació de què es disposa, es desprèn que en l'acord PIA de 26 d'octubre de 2009, es va assenyalar que quan hi hagués disponibilitat la persona interessada s'hauria de dirigir al servei d'atenció domiciliària i al de teleassistència. No obstant això, s'observa que aquest dret no va quedar recollit en la resolució del PIA de 21 de gener de 2010. El Síndic considera que aquesta mancança podria induir a confusió la persona dependent, especialment en casos en què, com aquest, una de les preocupacions fonamentals de la persona dependent és la de poder ser beneficiària d'un servei d'atenció a domicili amb finançament públic.
Per aquest motiu, en cas que en l'acord PIA s'hagi assenyalat que s'hauria d'accedir a algun servei determinat quan hi hagi disponibilitat, amb caràcter general el Síndic suggereix que si aquesta proposta és valorada positivament, la resolució PIA hauria de recollir aquest compromís, tot i estar pendent del reconeixement de la prestació del servei per quan hi hagués disponibilitat, amb la finalitat que la persona interessada pogués disposar d'aquesta informació.
No obstant això, en aquest cas, el Síndic posa de manifest que, d'acord amb la informació que ha facilitat la promotora de la queixa, des del mes d'abril la persona interessada ja és beneficiària del servei d'atenció domiciliària. Per aquest motiu, demana informació sobre si ha estat traslladat des de serveis socials de primària una modificació de l'acord PIA amb aquesta informació per tal de poder dictar la resolució corresponent. El Síndic també ha demanat informació a l'Ajuntament de Barcelona sobre aquesta qüestió.
D'altra banda, s'observa que en la resolució del PIA de 21 de gener de 2010 el cognom de la persona interessada està mal consignat. Per això, el Síndic suggereix que es revisi aquesta dada.