El representant d'una comunitat de propietaris d'un edifici del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona manifesta la seva disconformitat amb la manca d'actuació de l'Ajuntament d'aquesta ciutat davant les denúncies presentades amb motiu d'una presumpta irregularitat urbanística.
La persona interessada explica que una veïna propietària d'un habitatge de la finca ha dut a terme unes obres de cobriment del pati sense la preceptiva llicència municipal que són contràries a les normes urbanístiques del municipi.
Les persones interessades manifesten que van presentar diverses denúncies d'aquest fet davant la corporació local i que van sol·licitar la inspecció tècnica municipal i l'activació dels mecanismes de protecció de la legalitat urbanística pertinents, en dates 13 d'octubre i 16 de novembre de 2006 i 1 de juny i 20 de novembre de 2007.
Els promotors de la queixa manifesten que no han rebut resposta expressa del consistori ni s'han fet les actuacions urbanístiques sol·licitades.
L'Ajuntament de Tarragona, en el darrer escrit de resposta, comunica que va atorgar a la persona interessada un termini improrrogable d'un mes per a la demolició del cobriment que havia fet. En cas que no es complís el requeriment, es fixava el dia 20 de desembre de 2010 per dur a terme l'execució subsidiària.
Posteriorment, el promotor de la queixa ha manifestat al Síndic que, tot i la data fixada, no s'ha restaurat la realitat física alterada.
Davant d'aquesta informació, el Síndic recorda, tot i haver efectuat aquestes consideracions en diverses ocasions, que l'Administració local, amb caràcter preceptiu, ha d'exercir la protecció de la legalitat urbanística, té la facultat per acordar l'execució subsidiària, sense perjudici de la imposició de multes coercitives, i l'obligació d'impulsar d'ofici l'expedient.
D'altra banda, atesa la dilació en la tramitació de l'expedient de protecció de la legalitat urbanística sense que s'hagin complert les resolucions dictades, el Síndic informa el promotor de la queixa que l'article 41 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix la responsabilitat directa del personal de l'Administració de la tramitació dels expedients. Així, aquest personal ha d'adoptar les mesures oportunes per tal de remoure els obstacles que impedeixin, dificultin o retardin l'exercici ple dels drets de les persones interessades o el respecte als seus interessos legítims, i ha de disposar el que calgui per a evitar o eliminar tota anormalitat en la tramitació dels procediments. Així mateix, les persones interessades poden sol·licitar l'exigència d'aquesta responsabilitat a l'Administració pública corresponent.
Finalment, el Síndic recorda al consistori que cal executar les resolucions dictades i restaurar la realitat física alterada i l'ordre jurídic vulnerat, amb la màxima diligència i celeritat.
Amb aquest recordatori, es finalitzen les actuacions, sens perjudici que es reobri la queixa si en un termini prudencial de temps no s'ha posat fi de forma satisfactòria al procediment administratiu seguit.