El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a l'escrit que va presentar a l'Ajuntament de Vielha e Mijaran en data 28 de juliol de 2009 sobre les molèsties per sorolls que ocasionen els clients d'un bar situat a uns 50 metres del seu domicili.
El promotor de la queixa assenyala que de matinada els clients del bar provoquen molts sorolls que impedeixen el descans dels veïns.
A partir del que s'exposa a l'informe tramès per l'Ajuntament de Vielha e Mijaran relatiu a la queixa de la persona interessada, el Síndic constata que l'Ajuntament ha dut a terme actuacions per tal de minimitzar les molèsties per sorolls i que, en aquest sentit, ha aprovat un mapa de capacitat acústica del municipi, ha adquirit equips de mesura i ha fet advertiments verbals pel que fa a una sèrie de deficiències de les portes del local en qüestió.
Sobre aquest darrer extrem, el Síndic recorda a l'Ajuntament que si els serveis tècnics municipals han acreditat deficiències que, un cop reparades, poden minimitzar les molèsties per soroll ocasionades per l'establiment, té l'obligació d'iniciar els procediments formals que corresponguin per tal de requerir al titular de l'establiment l'adopció de les mesures correctores a les portes que siguin pertinents.
Així mateix, també recorda que la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, estableix com a obligació dels espectadors, els participants i els usuaris dels espectacles públics i de les activitats recreatives la ?d'adoptar una conducta, a l'entrada i a la sortida de l'establiment, que garanteixi la convivència entre els ciutadans i no destorbi el descans dels veïns, i no malmetre el mobiliari urbà que hi hagi a l'entorn d'on es duu a terme l'espectacle o l'activitat.? (article 5.2.h)
A més, l'article 8.5 de la mateixa llei disposa que ?les persones interessades que denunciïn molèsties que afectin la convivència i el descans dels veïns provocades pels establiments o els espais oberts al públic tenen dret que l'Administració efectuï proves, amb els mitjans tècnics pertinents, a fi d'acreditar l'existència efectiva de les molèsties denunciades, i que les autoritats competents actuïn d'acord amb els resultats obtinguts, per tal d'impedir-les.?
En aquest sentit, i en vista del que exposa l'Ajuntament sobre la manca de policia local i les converses mantingudes amb els Mossos d'Esquadra, el Síndic s'ha ocupat d'aquestes situacions en reiterades ocasions, tal com va quedar recollit en l'informe extraordinari sobre la contaminació acústica que en el mes de gener de 2007 es va presentar al Parlament de Catalunya, i que es pot consultar a la pàgina web de la institució.
Un dels apartats d'aquest informe fa referència als establiments públics i a les molèsties que ocasionen els clients i usuaris quan surten al carrer amb begudes o en el moment del tancament.
Així mateix, el Síndic remarca que un dels altres epígrafs de l'informe recull com poden exercir els municipis les seves potestats d'intervenció en relació amb els espectacles públics i les activitats recreatives quan no disposen de policia local mitjançant la intervenció dels Mossos d'Esquadra.
Finalment, i atès que l'Ajuntament no diu res sobre la resposta escrita donada a la instància que va presentar el promotor de la queixa, el Síndic recorda que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix l'obligació de totes les administracions de dictar una resolució expressa en tots els procediments i de notificar-la a les persones interessades.
Amb la resolució expressa, encara que sigui fora dels terminis previstos per la normativa, es fa possible que els ciutadans tinguin un coneixement fefaent del determini adoptat per l'administració en relació amb la seva sol·licitud i puguin resoldre el que millor els convingui en defensa dels seus interessos.