Un cop rebut l'informe municipal de resposta el gener de 2011, el Síndic recorda que el 19 de desembre de 2007 va demanar informació sobre les qüestions següents: les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament arran de les denúncies presentades, la legalitat de les instal·lacions, i la resposta que s'ha donat als denunciants.
Tal com es diu a l'informe de resposta, el Síndic està d'acord que aquest assumpte té un vessant privat, ja que afecta un element comú de la comunitat de propietaris i, consegüentment, ha de ser solucionat mitjançant les vies civils que la llei preveu per resoldre aquests problemes. Ara bé, també és cert que aquestes obres tenen un vessant urbanístic en què l'Ajuntament n'és l'administració competent. De la resposta municipal es dedueix una manca de diligència per part de l'Ajuntament en l'exercici de les seves potestats en matèria de disciplina urbanística pel que fa a aquest assumpte. Així mateix, la referència del consistori a l'aspecte privat del problema fa témer que no hi ha cap voluntat de posar remei a la situació d'il·legalitat permesa per l'Ajuntament fins ara.
Per tant, el Síndic recorda que en el cas que s'executin obres sense llicència, sense ordre d'execució o incomplint les condicions de la llicència, l'òrgan competent està obligat a iniciar el procediment de protecció de la legalitat urbanística, d'acord amb els informes tècnics i jurídics previs, i dictar una primera resolució de suspensió provisional i immediata de les obres, que s'ha de notificar a la persona interessada i assenyalar motivadament si les obres poden ser objecte de legalització o si són manifestament il·legalitzables. En aquest últim cas, s'ha d'advertir en la notificació les mesures de restauració de la realitat física alterada que poden ser adoptades. El responsable de les obres disposa d'un termini d'audiència de quinze dies per formular al·legacions.
Passats aquests quinze dies i valorades les al·legacions que s'hagin pogut presentar, l'ajuntament ha de ratificar o revocar la primera resolució. Si es ratifica la tramitació del procediment de protecció de la legalitat urbanística, l'ajuntament:
a) Ha de requerir la persona perquè en el termini de dos mesos sol·liciti la llicència o la modificació de la llicència.
b) En cas d'obres il?legalitzables, si s'ha denegat la llicència sol·licitada o si han passat els dos mesos atorgats per legalitzar sense que la persona interessada demani llicència, ha de requerir l'interessat perquè en el termini d'un mes executi les mesures de restauració de la realitat física alterada indicades. En aquest requeriment, s'ha d'advertir el responsable de les obres que de no atendre l'ordre de l'ajuntament en el termini atorgat d'un mes, aquesta ordre s'executarà forçosament mitjançant l'execució subsidiària o amb la imposició de multes coercitives.
Una vegada transcorregut el termini d'un mes sense que la persona interessada hagi restaurat la realitat física alterada o sense que hagi demanat formalment amb un programa de restauració una pròrroga per al compliment de l'ordre, l'ajuntament ha d'acordar, en el termini màxim d'un mes, l'inici de l'execució forçosa. L'Administració, en aquest moment, ha d'optar entre l'execució subsidiària de l'ordre, mitjançant la qual els serveis municipals l'executen a càrrec de la persona interessada, i atorgar un nou termini perquè aquesta persona faci l'enderroc, tot imposant-li multes coercitives.
El Síndic també assenyala que la llei d'urbanisme, en parlar de protecció de legalitat urbanística posa l'accent en la intervenció dels ajuntaments per preservar el compliment del planejament, per evitar situacions fora d'ordenació i, en definitiva, per assegurar l'eficàcia d'aquest planejament, elaborat i aprovat d'acord amb l'interès general del municipi.
Una de les principals característiques que ha de tenir la intervenció dels ajuntaments en l'activitat d'edificació dels particulars per protegir la legalitat urbanística és la rapidesa de reacció i l'agilitat en la tramitació dels expedients, siguin sancionadors siguin de restauració de la realitat física alterada. Cal evitar que una intervenció poc curosa de l'Administració sigui la causant de la caducitat dels expedients, amb els costos que representa repetir tràmits ja efectuats, o de la prescripció de l'acció de restauració de la realitat física alterada o de l'ordenament jurídic infringit, permetent l'existència de situacions fora d'ordenació per l'incompliment de l'ordenament urbanístic en vigor. Per tant, el Síndic recorda que la tramitació administrativa s'ha de fer d'acord amb els principis d'economia, celeritat, eficàcia, eficiència i simplicitat, tot preservant les garanties i els drets de defensa de les persones interessades.
En resum, el Síndic recorda que la Llei d'urbanisme obliga al consistori a: protegir la legalitat urbanística vulnerada davant d'obres il·legals; tramitar amb agilitat un expedient de protecció de la legalitat urbanística i impulsar-lo d'ofici en tots els tràmits; prendre les mesures cautelars necessàries per garantir l'execució de la seva resolució; restaurar la realitat física alterada; impedir els usos de les construccions que siguin il·legals d'acord amb el planejament, i executar les resolucions sancionadores.
Així, doncs, si s'analitzen les actuacions municipals segons la resposta del 4 de gener de 2011 a la llum d'aquests deures legals, només es pot concloure que la intervenció del consistori en aquest assumpte no ha estat correcta.
Consegüentment, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que valori si, atès el temps transcorregut, pot encara intervenir en aquest assumpte en compliment de les seves obligacions en matèria de protecció de la legalitat urbanística.
Amb aquest recordatori de deures legals, es finalitza la intervenció del Síndic en aquest assumpte, sense perjudici de valorar l'oportunitat de fer públiques les actuacions de l'Ajuntament pels mitjans que la llei ofereix.