La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'informació per part de l'Ajuntament d'Ulldecona de la durada de la concessió dels dos títols funeraris, titularitat de la seva difunta mare, la transmissió dels quals va ser autoritzada per l'Ajuntament a favor de la interessada el 31 d'octubre de 2011.
D'acord amb la doctrina jurisprudencial establerta en aquesta matèria, les adquisicions de drets funeraris ?a perpetuïtat? no es poden entendre o explicar des de l'òptica d'una propietat privada, en tant que és incompatible amb el caràcter de domini públic del cementiri municipal. L'adquisició de drets, doncs, s'ha de considerar com una concessió de domini públic.
Pel que fa a la durada de la concessió, cal entendre que, en els casos de les adquisicions dutes a terme abans de la legislació actual, no es poden aplicar, retroactivament, els terminis i els límits que aquesta estableix (cinquanta anys, segons l'article 61 del Reglament del patrimoni dels ens locals). Ara bé, això no implica que l'adquisició a perpetuïtat tingui una vigència indefinida, sinó que s'ha d'entendre que hi ha un límit màxim temporal de noranta-nou anys, transcorregut el qual s'entén recuperada la lliure disposició del nínxol per les autoritats municipals. Aquest termini de noranta-nou anys és el que ha fixat la jurisprudència sobre la base de l'article 79 del Reglament estatal de béns de les entitats locals.
Així, atès que l'afer es troba ?sub iudice?, el Síndic finalitza aquest expedient, i demana a l'Ajuntament d'Ulldecona que l'informi si ha pres la determinació d'efectuar el reconeixement de la pretensió de la persona interessada en via administrativa per deixar sense efecte el recurs.