Les promotores de la queixa manifesten la seva disconformitat amb l'atenció rebuda per part dels serveis socials de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ja que consideren que no reben les ajudes que necessiten.
En l'informe de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s'indica que quan les promotores van ser ateses per primera vegada pels serveis socials tenien vint-i-quatre anys i percebien una pensió d'orfenesa de 1.200 euros cadascuna, que s'allargaria fins als vint-i-cinc anys. En aquell moment, se'ls va indicar que no podien tramitar la sol·licitud de la renda mínima d'inserció (en endavant RMI) fins que no tinguessin vint-i-cinc anys, i que per tal d'entrar en aquest programa calia que com a objectiu es plantegessin la inserció laboral, encara que la seva demanda inicial era l'ajut per als estudis.
Després de complir els vint-i-cinc anys, el setembre de 2011, les promotores es van tornar a entrevistar amb els serveis socials, i van demanar l'ajuda del banc d'aliments i van sol·licitar l'RMI. S'informa que se'ls va oferir una contractació laboral de tres mesos que van rebutjar per poder seguir els estudis. L'Ajuntament informa que les persones interessades no s'han posat més en contacte amb els serveis socials des d'aleshores.
En aquest sentit, el Síndic ha recordat a les persones interessades que han de comprometre's activament en el pla de treball proposat i acordat amb la treballadora social de referència.
Tot i això, el Síndic fa notar que l'Ajuntament no ha esmentat el problema de conflicte i maltractament físic i psicològic del qual les persones interessades manifesten que són víctimes des de fa temps. Aquesta institució entén que, dins de la tasca de serveis socials bàsics i la coordinació necessària amb els serveis socials especialitzats, s'ha de donar una resposta a aquesta problemàtica i oferir canals d'atenció psicològica o fins i tot assessorament jurídic.
Respecte de l'oferta de treball feta a les persones interessades, aquestes manifesten que com a condició per accedir-hi s'establia un mínim de temps cotitzat que elles no complien. Per contra, l'Ajuntament manifesta que la prioritat expressada per les persones interessades és seguir amb els estudis. El Síndic entén que dins de la tasca d'assessorament i orientació en les demandes dels usuaris, caldria informar les persones interessades també de les condicions per accedir a ajuts i beques a l'estudi i valorar conjuntament si és possible la continuació d'aquests ajuts sense una inserció laboral immediata i, en cas que així sigui, plantejar aquesta via i no la del programa d'inserció laboral.
Així mateix, dins de l'actuació preventiva pròpia dels serveis socials, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que es posi en contacte amb les persones interessades i verifiqui quina és la seva situació un cop transcorreguts deu mesos des de la darrera demanda de banc d'aliments i la sol·licitud de tramitació de l'RMI.