La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procés assistencial que s'està duent a terme en relació amb la programació d'una intervenció quirúrgica de pròtesi de maluc a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.
Exposa que té diagnosticada una malaltia arran de la qual pateix greus seqüeles al maluc esquerre que des de fa dos anys li impedeixen desenvolupar amb normalitat les tasques quotidianes.
Com que els tractaments que ha dut a terme amb l'objectiu de minorar el dolor no han donat el resultat esperat, va ser derivada a l'especialista en traumatologia i el dia 11 de març de 2013 va ser inclosa a la llista d'espera per sotmetre's a una intervenció quirúrgica de pròtesi de maluc. Arran de l'empitjorament que ha experimentat els darrers temps, la doctora de capçalera la va derivar de nou a l'especialista en traumatologia perquè valorés la possibilitat de modificar la prioritat en la intervenció. Tot i això, la promotora, descontenta amb l'atenció prestada pel doctor, va presentar una reclamació a l'Àrea de Traumatologia i Rehabilitació de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que va ser resposta en data de 20 de juny.
En la resposta s'indicava que des que va ser inclosa a la llista d'espera no havia passat el període de sis mesos màxim d'espera per ser intervinguda i que no obstant això el seu facultatiu valoraria l'evolució clínica del seu cas per modificar si esqueia la prioritat de la intervenció segons la disponibilitat de quiròfans.
El Departament de Salut ha informat que, atesa la impossibilitat de programar de manera breu la intervenció a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el mes d'octubre de 2013 es va derivar la promotora a l'Hospital Sant Rafael. Així ho ha confirmat la persona interessada, la qual ha indicat també que, tot i haver estat visitada en aquest centre, encara no s'ha fixat data per a la intervenció.
Cal tenir en compte que la implantació de pròtesi de maluc és una de les intervencions amb termini màxim d'espera garantit, segons estableix el Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s'estableixen els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de la Salut. També s'ha de tenir en compte que, entre els drets de les persones usuàries d'aquests serveis, hi ha el de ser ateses en un termini adequat, i que amb aquesta finalitat s'han establert terminis màxims en determinats procediments.
En el cas que motiva aquesta queixa, cal entendre que s'han posat en marxa els mecanismes previstos pel Decret esmentat davant la impossibilitat de respectar aquest termini. Malgrat tot, encara no s'han fet efectius, atès que gairebé un any després d'haver estat inclosa en el Registre de seguiment i gestió de pacients en llista d'espera per a procediments quirúrgics, encara no s'ha practicat la intervenció prescrita a la persona interessada.
D'acord amb això, el Síndic recorda al Departament de Salut l'existència d'un compromís legal respecte del dret de les persones usuàries del Servei Català de la Salut a ser intervingudes en un termini màxim des de la inclusió en la llista d'espera, d'acord amb el que estableix el Decret 354/2002, de 24 de desembre; i, pel que fa al cas concret de la promotora de la queixa, suggereix al Departament que adopti les mesures oportunes perquè sigui intervinguda sense més dilacions.