Representants de l'associació de veïns Cases Noves, Mas Guárdia i l'Eixample Nord han presentat una queixa en què manifesten diversos motius de disconformitat amb el projecte de les obres ordinàries d'arranjament dels carrers i espais públics incloses a l'àmbit del Pla de barris 2007-2011.
Concretament, les persones interessades han manifestat els motius de queixa següents:
- Manca de finançament de les infraestructures pertinents per part de les companyies subministradores de serveis (electricitat, gas, aigua, telèfon...).
- Preocupació per les persones que tinguin dificultats a l'hora de fer els pagaments de contribucions especials (al·legació número 06CE).
- Manca de proporció entre el percentatge que han d'assumir els propietaris i el benefici particular que les obres reporten. Els promotors de la queixa exposen que els propietaris aporten un 23,97 % del cost total del projecte. Tenint en compte que el 50% del cost està subvencionat per la Generalitat, en termes absoluts els propietaris estan pagant un 47,94 % del cost total. Consideren aquest percentatge no adequat ja que l'existència de I'Hospital Comarcal, del centre d'atenció primària i de tres escoles comporta que el benefici obtingut respongui més a un benefici general que particular (al·legació número 7-CE).
- Preocupació per una possible manca de pagament de la subvenció atorgada en funció de la Llei de barris. Les persones interessades exposen que segons I'acta del comitè d'avaluació i seguiment del Pla de barris Palamós Millora de data 18 de novembre de 2009, el representant de la Generalitat (Sr. Ramon Botey) va manifestar que la subvenció estava pressupostada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques per a l'any 2011. Atès que la realització de les obres s'ha retardat, no és clar que es pugui efectuar el pagament I'any 2012.
En vista de la informació inclosa a l'informe tramès per l'Ajuntament de Palamós, el Síndic fa les observacions següents:
De conformitat amb l'article 28 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (en endavant TRLHL) constitueix el fet imposable de les contribucions especials l'obtenció per part del subjecte passiu d'un benefici o augment de valor dels seus béns com a conseqüència de la realització d'obres públiques o de l'establiment o ampliació de serveis públic, de caràcter local, per les entitats respectives. Posteriorment, la llei estableix un numerus clausus de les obres i dels serveis locals que s'han de tenir en compte a efectes del seu finançament mitjançant contribucions especials, així com les despeses que es poden incloure per determinar la base imposable del tribut.
En aquest sentit, reiterada jurisprudència ha establert el límit que s'ha de considerar que concorre un benefici especial per al subjecte passiu, concretant que la idea de benefici especial es troba relacionada amb l'execució de les obres que afecten de manera concreta, directa i especial determinades persones, tal com succeeix quan es pavimenta un determinat carrer, entenent que sempre es vol pretendre un interès comú o general, de manera que les obres esmentades generin un benefici especial predominant, que es va difuminant progressivament a les zones més properes, fins a arribar a identificar-se com un benefici comú a tots els propietaris dels immobles.
En canvi, en les obres que constitueixen els sistemes generals, el fi predominant és l'interès comú, que per suposat afecta tots els propietaris però que normalment no genera un benefici especial, sinó la simple concreció individual de l'interès comú esmentat. Per tant, en aquesta línea la jurisprudència exclou del finançament mitjançant contribucions especials les obres incloses en el projecte que es correspondrien a intervencions en els sistemes generals (sentència del Tribunal Suprem de 23 d'abril de 1998; sentència del Tribunal Suprem de 16 d'abril de 1998; sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 20 de setembre de 2002).
En aquest sentit, i sobre la base de la informació que ha tramès l'Ajuntament i la que han tramès les persones interessades, sembla que aquestes persones no disposen de les dades correctes tal com les ha fet arribar el consistori.
Per aquest motiu, el Síndic demana a l'Ajuntament de Palamós, en primer lloc, una còpia dels acords d'imposició i ordenació de les contribucions especials; en segon lloc, el detall de les obres que s'han de dur a terme i les partides pressupostàries corresponents als sistemes generals; i finalment, una relació dels subjectes passius en què consti el mateix Ajuntament com a titular dels equipaments.