En vista de la informació tramesa pel Consell Comarcal d'Osona i de la informació aportada per les persones interessades, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, el municipi de les Masies de Voltregà té dues escoles de primària.
El Decret 160/1996, que regula la provisió del servei de menjador escolar, estableix en l'article 2 que "el Departament d'Ensenyament garantirà la prestació del servei escolar de menjador a l'alumnat escolaritzat en ensenyaments de caràcter obligatori en els centres docents públics de la seva titularitat, quan l'alumnat reuneixi alguna de les condicions següents: a) Estar obligats a desplaçar-se fora del seu propi municipi de residència, per inexistència en aquest d'oferta del nivell educatiu corresponent. En aquest supòsit, la prestació del servei escolar de menjadors per part del Departament d'Ensenyament tindrà caràcter gratuït d'acord amb el que disposa l'article 65.2 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu".
En sentit estricte, l'aplicació de la normativa exclou de la provisió obligatòria i gratuïta del servei de menjador els alumnes residents al municipi de les Masies de Voltregà. Des d'un punt de vista formal, doncs, no es pot parlar d'un incompliment de la normativa per part del Consell Comarcal d'Osona.
En segon lloc, segons la informació que consta, les dues escoles de les Masies de Voltegrà són l'escola Comtes Lacambra, una antiga zona escolar rural (en endavant ZER), i l'escola El Despujol, actualment amb unitats fins a segon de primària.
Les persones que presenten la queixa resideixen al nucli de la Gleva i entorn, que pertany al municipi de les Masies de Voltregà, i tenen com a fills i filles alumnes a partir de tercer de primària.
En el moment en què aquests alumnes van incorporar-se al sistema educatiu, les Masies de Voltregà només disposava d'una ZER, a la qual no hi podien accedir els infants residents a la Gleva i entorn. El Departament d'Educació assignava plaça a aquests infants a les escoles de Sant Hipòlit de Voltregà.
Des d'aquest punt de vista, doncs, el Síndic considera que l'aplicació d'aquesta normativa en el cas objecte de queixa produeix resultats injustos, que convé corregir.
Així, el Síndic suggereix que el Consell Comarcal d'Osona i el Departament d'Educació revisin conjuntament la denegació de la beca en els casos d'alumnes residents al nucli de la Gleva i entorn escolaritzats a partir de tercer de primària al municipi de Sant Hipòlit de Voltregà per indicació del Departament d'Educació.
En resposta al suggeriment, el Consell Comarcal d'Osona indica que no accepta el contingut de la resolució emesa pel Síndic sobre l'objecte de queixa, per dos motius bàsics:
El primer és que el Consell Comarcal entén que les bases dels ajuts ja discriminen positivament l'alumnat resident a les Masies de Voltregà no domiciliat al veral de Vinyoles matriculats a l'escola Abat Oliba o a l'escola Sagrats Cors i que no disposi d'oferta educativa en el seu nivell. Concretament, les bases atorguen de forma automàtica tres punts a aquest alumnat, i l'accés als ajuts de menjador per al curs 2009/2010 s'ha produït a partir de quatre punts.
I el segon motiu argüit té a veure amb el fet que, segons s'exposa, no hi ha cap alumne del qual es fa referència a la resolució que hagi estat escolaritzat específicament a l'escola Abat Oliba per indicació del Departament d'Educació, atès que el centre era la primera opció que figurava en les sol·licituds formulades per les famílies en la preinscripció.
Pel que fa al primer dels arguments del Consell Comarcal, el Síndic comparteix que l'atorgament de punts addicionals a l'alumnat afectat de cara a accedir als ajuts de menjador representa un reconeixement per part de la mateixa Administració que l'aplicació estricta de la normativa en el cas objecte de queixa produeix resultats injustos. No comparteix, en canvi, que una mesura de discriminació positiva, com la que planteja l'Administració comarcal, sigui suficient per resoldre el greuge existent, des del moment en què part d'aquest alumnat no percep l'ajut mentre que altres alumnes residents a altres municipis que presenten condicions similars tenen reconegut el dret a la gratuïtat del servei.
Pel que fa al segon dels motius, en el seu informe el Departament d'Educació va comunicar que fins l'any 2006 l'escola Abat Oliba de Sant Hipòlit de Voltregà era el centre de referència del municipi de les Masies de Voltregà, excepte Vinyoles i Conanglell. En aquest sentit es deia que els alumnes esmentats tenien plaça assignada per part del Departament d'Educació a l'escola Abat Oliba.
La mateixa Administració educativa, tot i admetre que no hi ha incompliment de la normativa en sentit estricte, i que l'Administració comarcal gestiona la provisió d'ajuts, reconeix que es pot entendre que, per als alumnes de tercer a sisè de primària, l'única oferta propera als seus domicilis és l'escola Abat Oliba de Sant Hipòlit de Voltregà, i que, per tant, tenen dret a un servei de menjador gratuït perquè estan obligats a desplaçar-se fora del seu propi municipi de residència.
D'acord amb aquest posicionament, el Síndic reitera el suggeriment de revisar la denegació de la beca en els casos d'alumnes residents al nucli de la Gleva i entorn, del municipi de les Masies de Voltregà, escolaritzats a partir de tercer de primària al municipi de Sant Hipòlit de Voltregà, d'acord amb la planificació feta pel Departament d'Educació.