El Síndic ha rebut diverses queixes de persones que ocupen a títol d'arrendament algun dels habitatges protegits titularitat de l'Administració, que manifesten les dificultats amb què s'han trobat davant de l'Administració o l'entitat pública gestora del parc públic d'habitatges de lloguer a l'hora d'atendre la seva sol·licitud de canvi d'habitatge.
Es tracta de persones que al seu dia van accedir a un determinat habitatge protegit a títol de lloguer i que, per motius diversos, es veuen amb la impossibilitat de seguir vivint en aquell habitatge concret que els va ser adjudicat, sens perjudici que continuen essent persones amb escassos recursos econòmics que no poden accedir a un habitatge de lloguer en el mercat lliure, raó per la qual pretenen que l'Administració els adjudiqui un altre habitatge de lloguer adaptat a les seves necessitats, un cop subscrita la renúncia corresponent a l'habitatge que ocupen.
Els motius pels quals aquestes persones sol·liciten un canvi d'habitatge de lloguer a l'Administració poden ser molt diversos: situacions de mobilitat reduïda sobrevinguda, proximitat a centres hospitalaris, variació dels membres de la unitat familiar, problemes de convivència, canvi del lloc de treball, etc.
D'altra banda, cal tenir en compte que el parc públic d'habitatges protegits en règim de lloguer és limitat i no permet donar resposta a la demanda existent actualment, raó per la qual és important distingir clarament entre els casos en què hi pot haver una sèrie de motius de necessitat degudament justificats per demanar un canvi d'habitatge i els casos en els quals concorren motius de conveniència.
Per estudiar aquesta qüestió, el Síndic s'ha posat en contacte amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i amb el Patronat Municipal de l'Habitatge.
En vista del contingut de l'informe tramès el mes de maig de 2011 pel Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona (en endavant PMHB), el Síndic comprova amb satisfacció que l'Ajuntament de Barcelona ha abordat aquest problema i l'ha solucionat mitjançant el Decret 1/2011, de 10 de gener, de la Presidència, per mitjà del qual es detallen quins són els supòsits i les condicions segons els quals es pot accedir a un canvi d'habitatge, i que preveu igualment la creació d'un registre de dades en què queden registrades les sol·licituds de canvi d'habitatge, en la línia proposada pel Síndic.
El Síndic destaca l'encert d'aquesta regulació, que recull de forma detallada aquelles situacions més comunes que, si s'acrediten documentalment, podrien justificar un canvi d'habitatge, com és el cas de l'increment dels membres de la unitat familiar o situacions de mobilitat reduïda sobrevinguda. Alhora, el Decret permet a l'Administració valorar altres situacions que igualment podrien justificar un canvi d'habitatge, sempre que s'acreditin documentalment i siguin proposades des de la regidoria o la gerència del districte on s'ubiqui l'habitatge o des del Síndic de Greuges de Catalunya o el de Barcelona.
Atès que s'ha solucionat la qüestió de les sol·licituds de canvi en el parc públic d'habitatges socials que gestiona el PMHB, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en relació amb aquest assumpte.