El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la convocatòria per a la selecció de tres places de controlador de zona blava de Calafell.
Exposa que les bases de la convocatòria establien que la selecció es duria a terme en tres fases: coneixements de llengua catalana i castellana, valoració de mèrits i realització d'una entrevista. Pel que fa a la prova de coneixements de llengua catalana, s'indicava que l'exercici es qualificaria com d'apte o no apte i que caldria la qualificació d'apte per superar la prova i passar a la següent.
Tot i això, manifesta que passava el temps i no es publicava la llista d'admesos i exclosos ni la data de la prova de català, i malgrat que s'ha posat en contacte diverses vegades amb l'Ajuntament, no ha obtingut una resposta satisfactòria.
Posteriorment, a l'apartat d'edictes del web de l'Ajuntament es va publicar l'anunci del resultat de la selecció de tres places de controlador de zona blava de 20 de juny de 2013, en el qual es detallen els noms de les tres persones seleccionades.
El promotor va enviar un correu electrònic al Servei d'atenció al Ciutadà en què exposava els fets ocorreguts i sol·licitava que l'informessin amb relació al procés de selecció, ja que en tot moment ha estat pendent de la convocatòria i no sap per què no se l'ha informat de la realització de la prova de català. Tot i això, encara no ha rebut resposta.
L'Ajuntament de Calafell ha informat que, si bé el procés de selecció fixat a les bases de la convocatòria incloïa la realització d'una prova acreditativa del coneixement elemental de la llengua catalana, aquesta fase no es va dur a terme atès el gran volum de sol·licituds rebudes, la qual cosa hagués allargat el procés selectiu. També s'indica que com que tots els aspirants residien a Catalunya es va donar per entès que tots tenien el nivell elemental A que s'exigia.
L'Ajuntament també assenyala que la convocatòria la va dur a terme una societat municipal a la qual, com a entitat subjecta al dret privat, no li són d'aplicació totes les disposicions normatives sobre l'accés a la funció pública. A l'empresa municipal se li exigeix que respecti només els principis de publicitat, igualtat i lliure concurrència, que han estat respectats.
Per la seva banda, el Síndic considera que l'acord de suprimir una de les fases del procés de selecció hauria s'hauria d'haver fet pública en el mateix mitjà en què es van publicar les bases: el web de l'Ajuntament de Calafell.
Cal tenir en compte també que la decisió de suprimir aquesta fase implicava un canvi significatiu de les bases del procés que afectava també tots els aspirants que van decidir no prendre part en la convocatòria perquè havien de superar una prova acreditativa del coneixement de la llengua catalana, encara que es tractés del nivell elemental. El Síndic, doncs, considera que la decisió de suprimir aquesta prova hauria d'haver dut, juntament amb la publicitat, a atorgar un nou termini de presentació d'instàncies per garantir el principi d'igualtat d'oportunitats en l'accés.
Finalment, el Síndic assenyala que la publicitat ha de servir per provocar la concurrència i la divulgació de la convocatòria a fi que les persones interessades decideixin el que estimin oportú a l'hora de concórrer-hi. Per això, al marge de la publicació efectuada en el web municipal, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que en el futur valori la possibilitat d'ampliar la publicitat de la convocatòria en el DOGC, per poder fer-ne més difusió.
Posteriorment, l'Ajuntament ha assenyalat que per a futures convocatòries de selecció de personal es tindran en compte les consideracions formulades pel Síndic, malgrat que considera que la difusió de les convocatòries que es fa és suficient, ja que no només es publica en el web de l'Ajuntament, sinó també en el web de la Regidoria de Treball que ofereix el servei Calafell Ocupació i al tauler d'anuncis de la corporació.