La promotora de la queixa, funcionària adscrita a l'Institut Municipal de Serveis Socials - Centre de Serveis Socials (IMSS-CSS) Cotxeres de Sants, manifesta la seva disconformitat amb la desestimació de la petició de reducció de la seva jornada laboral de 37,5 hores a 32,5, que va sol·licitar a l'empara dels articles 13.2 i 15.3b) de l'Acord de condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de Barcelona.
Exposa que el 28 de juny de 2012 va sol·licitar la jornada simplificada per tenir cura de la seva mare, que té reconegut un grau II nivell 2 de dependència.
El 16 de juliol de 2012, l'IMSS va desestimar la seva petició perquè no reunia els requisits fixats a l'article 15 b) de l'Acord de condicions de treball, en el sentit que no acreditava que la seva mare estigués a càrrec seu, atès que viu en una residència.
Un cop examinada la documentació facilitada per la persona interessada, la jurisprudència i l'article 15.3 b) de l'Acord de condicions de treball relatiu al permís de reducció de jornada, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, el Síndic posa de manifest que per tenir la consideració de ?familiar a càrrec? no cal que aquest familiar hagi de conviure necessàriament amb el sol·licitant de la reducció de jornada.
Tot i això, no hi ha una definició concreta que permeti delimitar què s'entén per ?familiar a càrrec? a l'hora de verificar si concorren els requisits per poder accedir a la reducció de jornada, a diferència del que succeeix, per exemple, amb el concepte de ?fill a càrrec? que ha establert l'article 9 del Reial decret 1335/2005, d'11 de novembre, regulador de les prestacions familiars de la Seguretat Social.
És per això que en aquest cas no s'entén com l'Ajuntament de Barcelona arriba a la conclusió que pel fet que la mare de la promotora de la queixa estigui ingressada en un centre residencial, la seva filla no compleix el requisit de tenir-la a càrrec.
En segon lloc, la disposició que recull l'article 15.3 b) de l'Acord de condicions de treball està formulada en termes gairebé idèntics als que recull l'article 26 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal de les administracions públiques de Catalunya. I en termes similars, per al personal laboral, també es recull a l'article 37.5 de l'Estatut dels treballadors.
Cal no perdre de vista que les mesures fixades pel legislador per conciliar la vida familiar i laboral, sigui quin sigui l'àmbit en què es dictin -laboral, funcionarial o estatutari- formen part del desenvolupament del manament constitucional de protecció de la família i la infància i de l'article 9.2 de la Constitució espanyola, relatiu al deure dels poders públics de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat dels individus i dels grups en què s'integren siguin reals i efectives.
Per això, tal com diu el Tribunal Constitucional, la protecció de la família ha de prevaldre i servir d'orientació per resoldre qualsevol dubte interpretatiu.
En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que revisi de nou el motiu al·legat per fonamentar la denegació del dret de la persona interessada a obtenir la reducció de la seva jornada laboral.