Resolució
AO-05389/2014 Actuació d'ofici per fer el seguiment de l'"Informe sobre els infants acollits en familia" elaborat pel Síndic

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 10/07/2014
Data de l'últim moviment 07/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El desembre de 2013 el Síndic va presentar l'"Informe sobre els infants acollits en familia", amb recomanacions adreçades a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i a l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (en endavant ICAA).

Després de la presentació de l'informe, l'ICAA va trametre al Síndic nova documentació elaborada per l'Administració, que consta de quatre documents: "Protocol d'actuacions en l'àmbit de l'acolliment en família aliena", "Guia d'elaboració de l'informe psicosocial d'actualització per a l'acolliment familiar", "Pautes per elaborar l'informe de seguiment trimestral en acolliment familiar" i "Pautes per elaborar l'informe de seguiment semestral en acolliment familiar".

Contingut

Un cop estudiat el contingut d'aquesta documentació, i com es va fer referència a l'"Informe sobre els drets dels infants de 2013", s'observa que l'Administració reconeix la necessitat de revisar les seves actuacions i les de les institucions col·laboradores per a la integració familiar (en endavant ICIF) amb els infants i adolescents acollits. Amb aquest objectiu, estudia les millores que s'han d'introduir en els processos de valoració i de formació de les famílies sol·licitants d'acolliment i en el seguiment dels infants i adolescents acollits. En aquest sentit, l'ICAA fa constar que ha volgut reforçar el coneixement de les famílies acollidores per part de l'Administració, abans de validar-les com a adequades per acollir un infant o un adolescent, i el seguiment més exhaustiu i continuat de la situació real de l'infant acollit. 

No obstant l'avenç que representen les mesures adoptades per l'ICAA, amb relació a alguns aspectes caldria anar encara més enllà:

- Pel que fa a la presentació d'un informe centrat en l'escolta de l'infant o l'adolescent, seria important supervisar que les condicions en què es fa l'escolta siguin les adequades i que els professionals que la porten a terme estiguin degudament formats per a aquesta tasca; que es faci prou sovint per generar una relació de confiança, i que els professionals siguin prou estables per poder constituir un referent a qui l'infant pugui acudir en tot moment.

- La revisió anual dels acollidors hauria d'incloure un professional extern que validés la valoració del referent del cas.

- La formació dels tècnics de l'ICAA i de les ICIF hauria d'englobar qualsevol forma de maltractament i els indicadors de cadascun. Enfocar la formació en la pederàstia, tot i que és una mesura encertada per l'especialització que representa, no sembla suficient per dotar de recursos de detecció altres tractes inadequats als infants acollits.

- D'altra banda, es considera que tant l'estudi de la família acollidora quan han canviat les seves circumstàncies com l'obligació de fer visites al domicili haurien de ser requisits bàsics, i consta que en un nombre important de seguiments ja s'està fent.

Altres mesures, com ara la possibilitat de passar determinats tests psicològics davant perfils concrets de personalitat o davant indicis sorgits en l'estudi de valoració de possibles riscos per a l'infant que ha de ser acollit, possibilitat que ja hi era anteriorment, no asseguren la detecció de personalitats perilloses per a la integritat física, psíquica i sexual dels infants i dels adolescents acollits, segons les conclusions de diversos estudis científics sobre aquesta qüestió. 

La possibilitat que els tècnics de l'ICAA facin una observació "in situ" de l'infant acollit, i que ho facin de manera aleatòria, pot ser una de les mesures per assegurar el seguiment acurat dels infants en acolliment familiar. Tanmateix, aquesta funció pròpia de l'ICAA de garantir que tots els infants i els adolescents acollits tinguin garantida la supervisió de la seva situació es pot dur a terme mitjançant intervencions no directes com la prevista.
 
Així mateix, es troben a faltar mesures que incloguin el paper i les funcions de la DGAIA, com a tutora dels infants i dels adolescents acollits en família aliena i, en el mateix sentit, mecanismes per assegurar un treball de col·laboració i unes instruccions per a la coordinació efectiva en la revisió de les propostes de mesura i recurs. 

Partint de la valoració positiva d'aquestes mesures, també cal dir que encara no donen resposta a totes les recomanacions formulades en l'"Informe sobre els infants acollits en familia". En aquest sentit, cal fer esment a algunes d'aquestes recomanacions: l'assignació d'un referent per a l'infant o adolescent acollit (mesura que podria ser complementària a l'obligació d'elaborar un informe centrat en l'escolta de l'infant), la regulació dels drets dels infants tutelats acollits en família, l'establiment d'un procediment de queixa per als infants i els adolescents acollits (mesura que podria ser complementària a l'obligació de l'escolta), carta de drets dels infants acollits i elaboració d'instruccions que incloguin les funcions delegades. 

Finalment, hi ha dues qüestions bàsiques perquè les noves mesures adoptades per l'Administració garanteixin una bona atenció a tots els infants acollits: 

a) Una supervisió rigorosa del compliment d'aquestes noves mesures, tant per part de l'ICAA com per part de les ICIF.

b) L'adopció de mecanismes urgents per assegurar l'especialització de tots els professionals per portar a terme aquesta tasca.

El desenvolupament de l'acolliment familiar professional és fonamental per assegurar que els infants que tenen proposta d'acolliment familiar puguin disposar d'una família acollidora que cobreixi les seves necessitats. 

Per reflectir en el proper informe sobre els drets de l'infant tant els possibles avenços que s'hagin produït durant aquests darrers temps com les mancances que, a criteri del Síndic, persisteixen, aquesta institució demana conèixer el posicionament del Departament de Benestar Social i Família davant d'aquests suggeriments.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
15/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/10/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
07/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació