La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba el seu germà des de fa dos anys a l'Hospital de Sant Rafael per a una intervenció odontològica.
Exposa que el seu germà té una disminució del 65% i presenta un quadre de càries a tota la boca, però que, a causa de la seva disminució, ha de ser atès en un quiròfan amb sedació, cosa que encareix notablement l'atenció.
Un cop examinat l'informe tramès pel Departament de Salut, el Síndic fa les consideracions següents:
D'una banda, el Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s'estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut, inclou com a prestació l'atenció bucodental i fa referència expressa a les persones amb discapacitat en aquests termes: ?En el cas de persones amb discapacitat que, a causa de la seva deficiència, no són capaços de mantenir, sense ajuda de tractaments sedatius, el necessari autocontrol que permeti una adequada atenció a la seva salut bucodental, per facilitar-los els anteriors serveis seran remesos a aquells àmbits assistencials on se'ls pugui garantir la seva correcta realització?.
D'altra banda, la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, determina que en el Consell Interterritorial s'acordaran els criteris marc per garantir un temps màxim d'accés a les prestacions del Sistema Nacional de Salut.
D'altra banda, també la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària editada pel Departament de salut l'any 2002, recull que els serveis de salut i els dispositius assistencials s'han d'organitzar de la manera més eficient possible per tal que el pacient pugui ser atès com més aviat millor i d'acord amb criteris d'equitat, adequació i disponibilitat de recursos, tipus de patologia, prioritat d'urgència i temps d'espera raonable prèviament establert i amb què es garanteixi la continuïtat assistencial.
Si bé és cert que a data d'avui només es pot exigir un temps màxim d'espera per a determinats procediments quirúrgics entre els quals no es troba l'atenció que necessita la persona interessada, això no pot ser emprat per justificar una espera il·limitada i desproporcionada del pacient.
A més a més, en la cartera de serveis es fa un esment especial als pacients amb discapacitat amb la intenció que les particularitats de la seva patologia no els suposi un impediment en l'accés a aquesta prestació.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè s'introdueixin mesures correctores concretes de manera que s'agiliti l'atenció odontològica a pacients amb discapacitat que requereixin sedació i que aquests usuaris puguin veure reconegut el seu dret a la salut d'una manera suficientment àgil.