El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la seva sol·licitud d'instal·lar una parada de venda d'oli a l'interior del pavelló poliesportiu en ocasió de la Fira de l'Oli Verd.
Exposa que aquesta fira està organitzada per l'Ajuntament de Maials però que, tot i així, no se li va permetre vendre els seus productes a l'interior del pavelló municipal. Només se li deixava posar una parada al carrer, tot i que altres empreses i comerços del municipi sí que van disposar d'un espai i un estand a dins del pavelló.
L'Ajuntament de Maials indica que a l'interior del pavelló poliesportiu on se celebra la Fira només hi havia expositors de venda de la cooperativa que coorganitza l'activitat. Es va oferir al promotor de la queixa diverses alternatives: disposar d'un estand de venda a l'interior si feia una aportació econòmica a les despeses d'organització similar a la que fa la cooperativa, disposar gratuïtament d'un estand només de promoció a l'interior del pavelló disposar d'un estand de venda situat a l'exterior del pavelló.
A manca de regulació específica, cal tenir en compte que la sol·licitud d'autorització que el promotor va adreçar a l'Ajuntament de Maials s'ha d'entendre com una sol·licitud de llicència per dur a terme una activitat privada -venda de productes- en el marc d'una fira coorganitzada per l'Ajuntament i que implica un ús privatiu d'un bé de domini públic municipal -el pavelló poliesportiu- de forma compartida amb la resta d'expositors de venda (en aquest cas, únicament la cooperativa esmentada).
D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic entén que les sol·licituds per participar com a venedors a la Fira s'han de valorar tenint en compte les normes que regulen l'ús privatiu dels béns de domini públic dels ens locals, contingudes al capítol 1 del títol 3 del Reglament de patrimoni dels ens locals, aprovat per Decret 336/1988, de 17 d'octubre.
Des d'una perspectiva formal, cal destacar també que les sol·licituds han de ser objecte de resolució expressa i motivada, i que la notificació hauria d'haver indicat també la possibilitat de formular-hi recurs en contra, d'acord amb allò establert a l'article 58.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Sens perjudici d'això, i pel que fa específicament a la valoració de la sol·licitud plantejada pel promotor, cal tenir en compte que l'atorgament de llicències per a l'ús de béns de domini públic està subjecte als principis d'objectivitat, publicitat i concurrència, la qual cosa comporta que les condicions o requisits exigits als sol·licitants han de garantir la igualtat de tracte a tots ells.
En aquest cas, això significa que la resolució de les sol·licituds per participar com a venedors a la Fira ha de garantir la igualtat de tracte amb la resta de particulars que realitzen la mateixa activitat a la Fira, inclosa la cooperativa que l'organitza amb l'Ajuntament, en tant que participa també com a entitat venedora.
Així, si la cooperativa fa una aportació econòmica al finançament de les despeses d'organització, la resta d'estands haurien de fer també aquesta aportació en termes equivalents. Cal tenir en compte, però, que la igualtat de tracte i l'exigència de requisits equivalents implica que l'aportació exigida ha de ser proporcional a l'espai ocupat per un i altre expositor. El Síndic desconeix si la proposta que es va fer al seu dia al promotor de la queixa per participar com expositor de venda a l'interior del recinte firal s'ajustava a aquest plantejament.