La promotora, que participa en el concurs oposició per a la provisió de 212 places en la categoria d'auxiliar administratiu de l'Ajuntament de Barcelona, es queixa de la manca de resposta a l'escrit que va presentar en data 2 de novembre de 2009 sobre la possibilitat d'ajornar la data de les proves del citat concurs oposició atesa la previsible coincidència amb la data del part del seu fill o filla.
La persona interessada adjuntava a la seva sol·licitud l'informe de la ginecòloga que fa referència a la data probable del part i demanava quina seria l'actuació del tribunal qualificador en cas de coincidència de la data de les proves amb la del part o la del posterior període d'hospitalització.
Per la informació que ha facilitat la persona interessada, les primeres proves es van realitzar al començament del mes de febrer de 2010, mentre que la seva filla va néixer a la fi de mes.
Per tant, pel que fa al cas concret de la promotora no s'ha arribat a produir cap situació de presumpta vulneració dels seus drets que justifiqui la continuació de la intervenció del Síndic.
Tanmateix, i en vista de la informació que lliura l'Ajuntament de Barcelona en el seu informe, el Síndic considera necessari exposar una sèrie de consideracions que, amb caràcter general, serien d'aplicació a situacions com la que han motivat aquesta queixa.
La resposta municipal a la sol·licitud d'informació es concreta en l'informe de data 18 de gener de 2010 que el Departament de Selecció i Promoció de Recursos Humans de l'Ajuntament va trametre a l'Oficina per la No-Discriminació.
En essència, i segons aquest informe, l'embaràs o la maternitat no són situacions previstes en la normativa d'accés a la funció pública o en les bases de la convocatòria i, per tant, és el tribunal qualificador qui ha de resoldre les incidències que es presentin segons els principis d'igualtat, objectivitat, transparència, agilitat i unitat d'acte.
L'informe també diu que els supòsits relacionats amb l'embaràs o la maternitat són similars "pel que fa al fons al d'altres possibles incidències o riscos que d'una o altra manera poden afectar i ser al·legats pels aspirants com a impediments per a la realització de les proves o com a motius que els facin recaure en inferioritat de condicions respecte a la resta d'opositors. La casuística d'aquestes eventuals incidències és molt variada i pot abastar des de processos febrils o gripals fins a motivacions de caràcter religiós o cultural que posen en qüestió les dates o altres circumstàncies dels exercicis".
Per això, l'informe conclou que "resulta aventurat establir criteris precisos d'actuació" i que "actituds flexibles i condescendents, admissibles i factibles en segons quin tipus de selecció, poden resultar si més no contraproduents en processos selectius complexos o massius".
En vista del contingut d'aquest informe, el Síndic indica que no comparteix les consideracions que es contenen en l'informe de data 18 de gener de 2010 del Departament de Selecció i Promoció de Recursos Humans de l'Ajuntament, ja que la legislació vigent és molt clara pel que fa a l'eliminació de les discriminacions per raó de sexe en l'accés a la funció pública.
Més enllà de la genèrica previsió constitucional d'interdicció de la discriminació per raó de sexe, el Síndic recorda que l'Estatut bàsic de l'empleat públic estableix com a fonament d'actuació de les administracions públiques la igualtat de tracte entre dones i homes (lletra d) de l'apartat 3 de l'article 1).
A més, la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, determina que constitueix una discriminació directa per raó de sexe qualsevol tracte desfavorable a les dones relacionat amb l'embaràs o la maternitat (article 8) i, en aquest sentit, la denegació de la realització de proves en una altra data a una dona aspirant a la funció pública per motius d'embaràs o maternitat constituiria una causa de discriminació directa per raó de sexe.
L'Estatut d'autonomia de Catalunya, quan estableix els principis rectors que han d'orientar les polítiques públiques, disposa que els poders públics han de garantir el compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'accés a l'ocupació i que també han de garantir que les dones no siguin discriminades per causa d'embaràs o de maternitat (article 41.1).
La Llei orgànica 3/2007 esmentada també se situa en aquesta línia, i per això estableix que la protecció de la maternitat, amb especial atenció a l'assumpció per la societat dels efectes derivats de l'embaràs, el part i la lactància, és un dels criteris generals d'actuació dels poders públics.
Per tots aquests motius, i en vista del que s'exposa sobre el fet que ha de ser cada tribunal qualificador qui valori individualitzadament aquestes peticions i que no hi ha cap previsió a les bases dels processos d'accés a la funció pública municipal, el Síndic suggereix que es valori l'oportunitat d'establir un criteri general d'actuació per a aquests supòsits des de la perspectiva exposada de prevenir i evitar qualsevol discriminació per raó de sexe a les dones en l'accés a l'ocupació pública per motius relacionats amb l'embaràs o la maternitat.
En aquest sentit, el Síndic informa que el Departament de Governació i Administracions Públiques ha acceptat recentment el suggeriment que també va fer en aquest sentit, i que ha decidit modificar les bases generals que regeixen els processos selectius per a l'accés a cossos i escales de l'Administració de la Generalitat de Catalunya competència de la Direcció General de Funció Pública, tot preveient l'ajornament de la prova o exercici en els casos degudament acreditats i limitant temporalment l'ajornament de tal manera que la prova o exercici pendent no pugui dur-se a terme més enllà de la publicació de la relació d'aspirants que han superat la fase d'oposició. En l'Informe corresponent a l'any 2009 que es va presentar al Parlament de Catalunya es fa menció a aquesta qüestió en l'apartat dedicat a la funció pública.