La promotora de la queixa exposa que el seu fill pateix paràlisi cerebral, i que fins ara feia ús del servei de transport escolar per acudir al centre que li pertoca per zona. El trajecte tenia una durada aproximada de 45 minuts, però enguany el seu fill ha estat adscrit a una altra ruta, i la durada del trajecte s'ha incrementat fins a més d'una hora i quinze minuts.
La persona interessada exposa que s'ha adreçat al Consorci d'Educació de Barcelona per plantejar aquesta situació i que ha estat derivada a l'empresa que gestiona el servei. Aquesta empresa l'ha informat que no és possible escurçar la durada del trajecte.
La persona interessada exposa el desacord amb la llarga durada d'aquest trajecte, especialment tenint en compte que es tracta d'un infant amb una edat cronològica de nou anys, però amb una edat neuronal de sis mesos, que a més pateix disfàgia severa i ha de ser alimentat i hidratat sovint amb espessant. D'acord amb això, amb la nova ruta aquesta persona no pot atendre degudament el seu fill, i això repercuteix en la seva salut.
Afegeix que davant de la impossibilitat de fer servir el servei en els nous termes establerts a partir d'aquest curs, es veu obligada a fer-se càrrec personalment del transport o bé a recórrer a un taxi adaptat. Per aquest motiu, ha demanat una beca per compensar les despeses, però li ha estat denegada.
El Consorci d'Educació de Barcelona exposa que el canvi de ruta es va produir per equilibrar al màxim les dues rutes existents a l'escola, atès que en una hi havia nou alumnes i a l'altra catorze. Igualment, assenyala que l'escola, responsable d'organitzar i fer el seguiment del servei, considera que la nova situació no perjudica l'alumne en qüestió i que per distribuir-los en les dues rutes han tingut en compte la situació de cadascun dels infants que les utilitzen.
El Síndic constata que la durada del trajecte de la nova ruta assignada al fill de la persona interessada, una hora i vint minuts al matí i una hora i trenta minuts a la tarda, és excessiva i no compleix els requisits establerts en el Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei de transport escolar, el qual recull en l'article 4.1b) que s'ha de procurar que la durada del trajecte tant a l'anada com a la tornada no superi els 45 minuts.
Tampoc no compleix la previsió continguda en l'article 11 del Reial decret 443/2001, de 27 d'abril, sobre condicions de seguretat en el transport escolar i de menors, segons el qual els itineraris s'han d'establir de manera que en condicions normals resulti possible que el temps màxim que els alumnes romanen al vehicle no arribi a una hora per cada sentit, i que només s'arribi a aquesta durada màxima en casos excepcionals.
El Síndic considera que l'interès organitzatiu d'equilibrar les rutes existents no hauria de prevaldre sobre l'interès de l'alumne, que fins ara ha usat dels serveis de l'altra ruta amb tota normalitat.
Per això, suggereix que s'adoptin les mesures necessàries perquè enguany, i en especial de cara al curs vinent, el fill de la persona interessada pugui ser usuari del transport escolar amb una durada de trajecte raonable, que s'ajusti a criteris normatius, ja sigui autoritzant que pugui utilitzar la ruta anterior o adoptant les mesures organitzatives que consideri oportunes.