En vista de la informació que ha tramès l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, el Síndic fa les consideracions següents:
L'article 21.1 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, estableix que correspon als ajuntaments elaborar i aprovar ordenances reguladores de la contaminació acústica en el marc del que regula la Llei i la normativa que la desenvolupa, sense que en cap cas aquestes ordenances puguin reduir les exigències i els paràmetres de contaminació acústica establerts pels annexos de la Llei. L'apartat 2 relaciona els aspectes que ha de regular l'ordenança, en els quals s'hi inclou els treballs de neteja de la via pública i de recollida de residus municipals.
L'article 15.2 de la Llei 16/2002 estableix que l'emissió sonora de la maquinària que s'utilitza en les obres públiques i en les construccions s'ha d'ajustar a les prescripcions que estableix la normativa vigent, d'acord amb la Directiva 2000/14, de 8 de maig, que regula les emissions sonores a l'entorn produïdes per les màquines d'ús a l'aire lliure, i les normes complementàries.
Aquesta directiva va ser transposada a l'Estat amb el Reial decret 212/2002, de 22 de febrer, pel qual es regulen les emissions sonores a l'entorn degudes a determinades màquines d'ús a l'aire lliure. Aquestes màquines han de tenir la marca CE i la indicació del nivell de potència acústica garantit.
L'article 18 de l'Ordenança municipal per a la regulació i millora de la qualitat sonora ambiental en el terme municipal de Cerdanyola del Vallès determina que els vehicles de recollida d'escombraries o neteja han d'evitar les manipulacions brusques i innecessàries i sobretot sorolloses.
El Decret 176/2009 ha introduït una modificació dels annexos de la Llei 16/2002. Així, a banda de certes diferències en relació amb els valors límits d'immissió, que s'han fixat tenint en compte l'ús predominant del sòl, també han variat les franges horàries, que es divideixen en diürna (7-21 hores), vespertina (21-23 hores) i nocturna (23-7 hores). D'altra banda, i pel que fa a l'horari de funcionament de la maquinària utilitzada en els treballs a la via pública, l'article 15.3 de la Llei 16/2002 estableix que es fixa entre les 8 i les 20 hores, llevat de les obres urgents, les que es fan per raons de necessitat o perill i les que, per llurs característiques, no es poden fer durant el dia. L'apartat 5 del mateix article assenyala que el treball nocturn ha d'estar expressament autoritzat.
A partir d'aquí, s'observa que l'horari que s'indica en l'informe de l'Ajuntament se situa entre les 20 i les 3 hores (recollida de la fracció resta) i entre les 6 i les 13 hores (neteja viària), horari que abastaria les tres franges. D'acord amb això, i pel que fa a les tasques de neteja viària, el Síndic constata que és només en una hora -de 6 a 7- la franja nocturna en què es desenvolupa l'activitat. En tant que per les característiques de l'activitat sembla evident que la neteja viària es pot desenvolupar íntegrament en l'horari diürn i, per tant, no hi ha raons per exceptuar-la del compliment d'aquesta franja horària, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estudiï el canvi d'horari de les tasques de neteja viària per situar-les íntegrament entre la franja diürna i vespertina.
Pel que fa a la recollida de la fracció resta, l'article 7 del Decret 176/2009 s'ha d'interpretar de conformitat amb el text normatiu en què s'insereix. Per això cal anar a l'article 38.3 del Decret per comprovar en quins casos és procedent sol·licitar la suspensió provisional dels objectius de qualitat acústica i com es declara aquesta suspensió.
Així, els titulars dels emissors acústics han de sol·licitar la suspensió a l'Ajuntament i justificar-la mitjançant un estudi acústic, i l'Ajuntament només pot acordar-la quan s'acrediti que les millors tècniques disponibles no permeten el compliment dels objectius de la suspensió que es pretén.
L'informe d'exposició al soroll dels treballadors que duen a terme el servei, elaborat en compliment de la legislació de prevenció de riscos laborals, assenyala que ?no se superen els límits màxims establerts a la legislació vigent?.
Tanmateix, aquest informe és un mesurament d'autocontrol efectuat segons els protocols de prevenció de riscos laborals. Ara bé, en cap cas l'informe acredita el compliment dels objectius de qualitat acústica i/o dels nivells d'immissió en l'ambient exterior, en funció de la zona de sensibilitat acústica alta o moderada en què es trobi l'habitatge del promotor de la queixa.
L'Ajuntament és el garant de la protecció enfront del soroll, i per aquest motiu ha de tenir coneixement de quina és la incidència acústica que generen les operacions de neteja viària per tal d'acordar el que sigui oportú, de conformitat amb les disposicions esmentades més amunt. Per aquest motiu, el Síndic demana a l'Ajuntament que valori la utilitat de conèixer amb certesa el compliment dels valors límit d'immissió en l'ambient exterior produïts per l'activitat en l'habitatge de la persona interessada, i que demani, si cal, el suport tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat o del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona per fer els mesuraments oportuns.
Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estudiï la possibilitat de canviar d'horari les tasques de neteja viària per situar-les íntegrament entre la franja diürna i vespertina i, alhora, també li demana que valori la possibilitat d'encarregar un mesurament acústic per determinar el compliment dels valors límit d'immissió en l'ambient exterior des de l'habitatge on viu el promotor de la queixa.