La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.
Exposa que en data 15 d'abril de 2011 se li va concedir una prestació de renda mínima d'inserció amb un ajut complementari per a la seva filla, i que posteriorment, el 17 de maig de 2011, es va dictar una resolució per la qual se suspenia la prestació perquè les dades aportades no acreditaven el compliment del requisit de manca d'ingressos suficients.
La promotora manifesta que no disposa d'ingressos superiors als establerts per tenir dret a la prestació, i consta que en data 23 de maig de 2011 va presentar un recurs contra la resolució de suspensió, el qual encara no s'ha resolt.
En primer lloc, pel que fa a l'acreditació dels ingressos de la unitat familiar, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que si l'Administració considera que la persona interessada ha d'aportar alguna justificació, documentació, o informació determinada per comprovar el compliment dels requisits establerts per mantenir el dret a la prestació, li ho pot demanar, en el marc del que preveu la normativa reguladora de la prestació. Cal, però, que li ho requereixi expressament, amb les formalitats oportunes pel que fa a la pràctica de les notificacions, i que concreti de manera clara i inequívoca quins són els documents o justificants que s'han de presentar, a fi d'evitar indefensió. En aquest cas concret, de les dades aportades no es pot concloure que s'hagi fet així.
En segon lloc, pel que fa als ingressos de la unitat familiar tinguts en compte, el Síndic recorda al Departament que aquestes dades s'haurien d'haver explicitat en la resolució de suspensió, a fi de complir convenientment el deure de motivació dels actes administratius i possibilitar que la persona interessada exerceixi amb garanties el seu dret de defensa davant d'una resolució que considera incorrecta.
Amb relació a això, el Síndic recorda també al Departament que la motivació dels actes administratius és un element essencial de la bona pràctica administrativa i una garantia per a les persones interessades. La motivació, encara que sigui succinta, ha de ser suficient per conèixer amb exactitud els elements fàctics i jurídics que determinen la decisió adoptada.
I en tercer lloc, pel que fa a les actuacions dutes a terme amb posterioritat a la resolució de suspensió, l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom indicava que no hi ha constància que la persona interessada hagi interposat recurs.
Això no obstant, la persona interessada ha facilitat còpia d'una comunicació que va rebre del Departament, de data 5 de juliol de 2011, en la qual s'indica que havia tingut entrada en les dependències del Departament el recurs interposat contra la resolució de 17 de maig de 2011.
El Síndic entén, per tant, que hi ha un error en l'informe tramès. En tot cas, recorda al Departament que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos; i en aquest cas s'ha superat de molt aquest termini.
Cal, per tant, corregir la situació plantejada, a fi d'evitar que s'allargui la situació en què es troba la persona interessada i determinar com més aviat millor, i una vegada concretades les dades d'ingressos, si és procedent o no la suspensió de la prestació i si la persona interessada té dret o no a continuar rebent-la.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament que es comprovin les actuacions fetes en el procediment i es resolgui com més aviat millor el recurs d'alçada presentat per la persona interessada contra la resolució de suspensió de la prestació, i que s'explicitin les dades econòmiques que s'han tingut en compte -quantia, concepte, període,etc.- i es resolgui en conseqüència.