L'entitat promotora de la queixa exposa la seva disconformitat amb els criteris que l'Ajuntament de Salt empra per elaborar els informes d'arrelament: Exigència de sis mesos d'empadronament; consulta dels informes policials; manca de motivació suficient, clara i expressa en les resolucions dels informes, i informes sense peu de recurs.
En l'escrit facilitat per l'Ajuntament de Salt en resposta a la petició d'informació del Síndic s'assenyala el següent:
1. Sobre l'exigència de sis mesos d'empadronament per tramitar la sol·licitud
L'Ajuntament, malgrat explicar els motius pels quals considera del tot necessari que la persona faci un temps mínim que resideix a la població abans d'obtenir l'informe d'arrelament, no dóna resposta expressa a les qüestions demanades pel Síndic.
2. Sobre la consulta dels informes policials per determinar el sentit de l'informe d'arrelament
L'Ajuntament exposa que el Reglament d'estrangeria obre la porta a la possibilitat d'incloure a l'informe municipal tots aquells elements que puguin servir per determinar el grau d'arrelament del ciutadà estranger. Així, s'hi fan constar les dades de les infraccions administratives comeses pel ciutadà estranger i, en particular, les relatives a l'ordenança de convivència ciutadana i les que sorgeixin del coneixement que la Policia Local pugui tenir sobre la comissió de greus conductes antisocials.
En relació amb aquest punt, el Síndic assenyala que pot entendre la preocupació que l'Ajuntament exposa a l'hora de poder fer constar o reflectir aquells casos en què el sol·licitant de l'informe posi de manifest possibles conductes antisocials. Tanmateix, la manera de vehicular les dades en l'informe d'arrelament social no té empara legal possible, ni en la Llei d'estrangeria ni en la Llei orgànica de protecció de dades (en endavant LOPD).
En la primera, perquè la comissió d'infraccions administratives en matèria de convivència ciutadana no constitueix un indicador del grau d'arrelament, que és l'objecte que persegueix l'informe municipal. A més a més, a la Llei d'estrangeria els antecedents policials d'una persona no són un indicador objectiu del seu grau d'arrelament.
I en la LOPD perquè aquesta llei no permet l'ús de dades dels fitxers policials per a finalitats genèriques o diferents a les especialment previstes en atenció al requisit de finalitat, requisit que demana que la cessió de dades només pugui fer-se sense consentiment de la persona interessada, per a l'exercici de les mateixes competències o de competències que versin sobre una matèria idèntica per a les quals van ser recollides les dades.
Així doncs, el Síndic indica que la informació facilitada per la Policia Local constitueix un supòsit de cessió de dades dels fitxers policials cap als serveis socials municipals que no està emparada en les disposicions de la LOPD.
3. Sobre la manca de motivació suficient, clara i expressa en la resolució dels informes d'arrelament
L'Ajuntament exposa que en l'informe que es lliura al ciutadà estranger hi consten tots els criteris valorats, i que d'aquests criteris i de les anotacions que hi consten es desprèn el motiu pel qual l'informe s'emet amb caràcter favorable o no.
El Síndic indica que en la justificació de la decisió cal que s'explicitin i s'exterioritzin les raons i els criteris seguits en la ponderació dels fets objecte de valoració.
4. Sobre l'informe sense peu de recurs
L'Ajuntament exposa que l'informe d'arrelament és un acte de tràmit que el ciutadà, juntament amb altres documents, ha d'aportar per sol·licitar l'autorització de residència per arrelament social. Aquest informe, tot i que no vincula l'Administració de l'Estat, evidentment es té en compte.
El Síndic, tot i que coincideix amb l'Ajuntament a l'hora de considerar que l'informe d'arrelament és un acte de tràmit, considera que es tracta d'un informe especial perquè no s'emet en el curs de la tramitació del procediment per a l'obtenció de l'autorització de residència per circumstàncies excepcionals, sinó amb caràcter previ i a petició del ciutadà estranger.
Per aquest motiu, per una major seguretat jurídica i en aplicació del dret a una bona administració, el Síndic considera que res no impediria incloure un tràmit d'audiència perquè l'Ajuntament, abans d'emetre l'informe d'arrelament desfavorable, posés en coneixement de la persona interessada tots els elements o les circumstàncies que han determinat la formació de la seva voluntat per si aquesta persona volgués formular alguna al·legació per ser valorada pel Consistori.
En qualsevol cas, aquest tràmit d'audiència ha de ser respectat per l'Administració de l'Estat en el curs de la tramitació del procediment d'autorització de residència per circumstàncies excepcionals, tenint en compte l'article 84 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, la qual és aplicable de manera supletòria en tot allò que el Reglament no prevegi expressament, de conformitat amb la disposició addicional segona del reglament d'estrangeria.
Per tot això, el Síndic adreça les consideracions següents a l'Ajuntament de Salt:
En primer lloc, recomana que l'informe d'arrelament social no s'elabori tenint en compte les dades que puguin contenir els fitxers policials, ja que això comporta una contravenció de la LOPD.
En segon lloc, recorda l'obligació d'exposar de forma raonada els motius que han conduït a emetre l'informe municipal en un sentit o altre.
En tercer lloc, recomana que en cas que s'acordi denegar l'informe, s'hi faci constar un peu de recurs.
I finalment, suggereix que, en el cas que l'informe municipal hagi de ser desfavorable, se citi la persona interessada i se li atorgui un tràmit d'audiència en què pugui fer constar les al·legacions escaients.