Resolució
Q-05818/2014 Queixa relativa a la situació d'una noia tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 24/07/2014
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa, una noia òrfena de disset anys tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) des que en tenia nou, ha exposat diversos aspectes relatius a la seva situació. En concret, manifesta la seva disconformitat amb els aspectes següents:

1. Dilació de la DGAIA per tramitar la renovació de la seva residència, que té caducada des del mes de maig del 2011 i encara no té renovada. 

2. Manca de col·laboració de DGAIA en la renovació del seu passaport (caducat el 2013).

3. La DGAIA no ha instat la nacionalitat espanyola abans que compleixi la majoria d'edat, tot i que ella compleix els requisits per accedir-hi i ho ha sol·licitat per escrit.

4. La DGAIA no ha valorat la seva decisió d'estudiar i formar-se ni li ha donat suport en aquest sentit: no s'ha fet càrrec dels tràmits ni de les despeses de matriculació, no ha formalitzat les sol·licituds, ni s'ha fet càrrec de les despeses dels llibres i el material escolar.

5. No queda clar si s'ha tramitat la prestació econòmica per a l'assumpció de la guarda i cura de la noia per part del seu germà, el qual addueix no haver rebut cap quantia durant el temps que va ser el seu guardador (de l'any 2012 fins a l'any 2013, en què hi va renunciar).

Contingut

En primer lloc, el Síndic posa de manifest que totes les decisions adoptades per les autoritats administratives relatives a l'educació, la cura, la salut, el medi ambient, les condicions de vida, la protecció, l'asil, la immigració i l'accés a la nacionalitat han de ser avaluades en funció de l'interès superior de l'infant.

En segon lloc, pel que fa a la situació de vulnerabilitat i el procés d'escolta, el Síndic considera que és necessari valorar la situació de vulnerabilitat en què es troba la promotora de la queixa, que és òrfena de pare i mare i està a punt de complir la majoria d'edat. L'estudi de la situació de vulnerabilitat d'aquesta noia ha d'anar acompanyat d'un procés d'escolta adequat a la seva situació i al seu grau de maduresa.

En tercer lloc, l'article 22.2 c) i 22.3 del Codi civil estableixen el següent: ?2. Basta el temps de residència d'un any per a qui hagi estat sotmès legalment a la tutela, guarda o acolliment d'un ciutadà o una institució espanyols durant dos anys consecutius, fins i tot si continua en aquesta situació en el moment de la sol·licitud.? ?En tots els casos, la residència ha de ser legal, continuada i immediatament anterior a la petició.?

En el cas de la promotora, es compleix amb escreix el temps de residència i tutela per l'Administració que determina el supòsit de l'article 22.2 c) del Codi civil, atès que resideix a Barcelona des que tenia tres anys i va ser tutelada per la DGAIA als nou anys.

Per tant, el procés de documentació d'aquesta noia hauria d'haver culminat amb l'adquisició de la nacionalitat espanyola i s'hauria d'haver vinculat amb el procés educatiu seguit amb ella amb l'objectiu d'assolir la seva futura integració social i laboral, en el seu interès superior. Durant tots els anys de tutela per part de la DGAIA, no s'ha vetllat per prendre les mesures d'actuació necessàries amb antelació suficient a fi de garantir que la noia aconseguís la nacionalitat.

I finalment, en quart lloc, l'article 28 de la Convenció sobre els drets de l'infant de les Nacions Unides disposa que els estats membres reconeixen el dret de l'infant a l'educació, basant-se en la igualtat d'oportunitats. En aquest sentit, la DGAIA ha d'emprendre també les accions oportunes per garantir la continuïtat dels estudis de la promotora en condicions de normalitat, tenint en compte la seva voluntat de seguir estudiant. La DGAIA, doncs, s'ha d'encarregar de fer les gestions necessàries amb el centre educatiu i ha de fer front a les despeses d'escolarització (matrícula i llibres).

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic recomana a la DGAIA, d'una banda, que sol·liciti de manera immediata i efectiva la nacionalitat espanyola de la promotora, abans que compleixi la majoria d'edat; i de l'altra, que garanteixi que aquesta noia pugui cursar 1er de batxillerat en condicions de normalitat des de l'inici del curs 2014-2014, i que la DGAIA faci front a les despeses de l'import de matriculació i llibres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
30/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació