La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la declaració de desemparament dels seus dos néts. Exposa que en data 25 d'octubre de 2012 els infants van anar a l'escola però no van retornar a casa, ja que van ser retirats i tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).
Segons la promotora, els infants rebien l'atenció i la cura adequades per part dels seus pares.
Un cop analitzat l'informe de resposta del Departament de Benestar Social i Família, el Síndic no aprecia una actuació irregular per part de la DGAIA, atès que la seva decisió de desemparament d'aquests infants està basada en informes tècnics amb una valoració realitzada des de la perspectiva de l'interès dels infants, d'acord amb l'article 105.1 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Aquest article determina que es consideren desemparats els infants o els adolescents que es troben en una situació de fet en què els manquen els elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat, sempre que per a llur protecció efectiva calgui aplicar una mesura que impliqui la separació del nucli familiar.
Dit això però, el Síndic recorda que va demanar al Departament informació sobre la relació, les visites i la comunicació dels infants amb els seus pares, la freqüència i l'evolució d'aquestes visites i, si esqueia, les visites amb altres membres de la família extensa. Tot i això, la documentació rebuda data dels anys 2012-2013 i no inclou informació actual sobre aquests punts. Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament que faci una valoració de l'evolució d'aquest aspecte fins enguany, tenint en compte que l'equip tècnic que va fer l'estudi de la situació familiar va valorar que la mesura d'ingrés en centre era la més adequada per als infants, ja que no es podia plantejar, en aquell moment, la mesura d'acolliment en família extensa a causa del trencament i la manca de relació d'aquest nucli amb els seus familiars. L'equipo tècninc, doncs, va valorar que a partir de l'ingrés dels infants en centre es podria treballar amb ells les seves dificultats i la recuperació de la relació amb la seva família extensa.