Resolució
AO-05881/2012 Actuació d'ofici relativa al control i la inspecció de l'Administració sobre els establiments dedicats a la venda i l'elaboració de pa

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 31/08/2012
Data de l'últim moviment 05/11/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badalona Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de Sabadell Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de Terrassa Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de Vic Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament de Vilafranca del Penedès Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Salut Pendent de rebre informació de l'administració
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha iniciat una actuació d'ofici arran de les informacions facilitades pel Gremi de Flequers de la Província de Barcelona segons les quals l'entitat considera que hi ha una manca d'actuació suficient per part de les administracions públiques pel que fa al control i la inspecció dels establiments dedicats a la venda i l'elaboració de pa.

El Gremi exposa que anualment presenta als municipis de la demarcació nombroses denúncies respecte d'establiments de venda de pa que incompleixen la normativa específica del sector, és a dir, la normativa tecnicosanitària d'elaboració, venda i comercialització de pa (Decret 333/1998, de 24 de desembre).

També afegeix que gran part dels establiments denunciats continuen desenvolupant la seva activitat sense esmenar les deficiències, i d'aquest fet dedueix una certa permissivitat per part de l'Administració a l'hora d'exigir el compliment de la normativa aplicable, especialment pel que fa a la venda del pa no adequadament envasat o procedent de masses congelades o precongelades.

En aquest sentit, el Decret esmentat estableix diverses prescripcions per tal de defensar els drets de les persones consumidores, atribueix a l'Administració competència sancionadora en aquest àmbit i habilita el departament competent en la matèria per establir convenis o demanar la col·laboració de les administracions locals.

Contingut

Un cop estudiada detingudament la informació de què es disposa, el Síndic s'adreça a diverses administracions públiques (Departament d'Empresa i Ocupació, Departament de Salut i ajuntaments de Sant Adrià de Besòs, de l'Hospitalet de Llobregat, de Badalona, de Vilafranca del Penedès, de Vic, de Sabadell i de Terrassa) per tal d'exposar els recordatoris de deures legals i els suggeriments següents: 

1. Cal intensificar des del Departament d'Empresa i Ocupació (Agència Catalana del Consum) les campanyes d'inspecció i control en relació amb els tipus d'establiments en què estadísticament es detecta un major nombre o una major gravetat de les infraccions a la normativa de consum. 

L'article 321-1 del Codi de consum determina el següent: ?1. L'Administració de la Generalitat i les administracions locals, en l'àmbit de les competències respectives i d'acord amb les funcions inscrites en el Registre de serveis públics de consum de Catalunya, han de dur a terme les actuacions d'inspecció i control necessàries per a garantir que les empreses i els establiments que produeixen, distribueixen o comercialitzen béns o serveis, fins i tot els serveis de la societat de la informació, compleixin els deures, les prohibicions i les limitacions que estableix la normativa dels diversos sectors d'activitat econòmica, l'incompliment de la qual pot lesionar els interessos generals de la persona consumidora protegits per aquesta llei. 2. L'activitat d'inspecció i control pot recaure sobre els béns i serveis destinats a les persones consumidores i sobre els elements, les condicions i les instal·lacions utilitzats per a produir-los, distribuir-los i comercialitzar-los.? 

2. Cal avaluar des del Departament d'Empresa i Ocupació (Agència Catalana del Consum) la conveniència i/o efectivitat de dur a terme periòdicament campanyes informatives sobre els drets dels consumidors i les obligacions dels empresaris en relació amb la venda i la comercialització del pa. 

L'article 126-15 del Codi de consum de Catalunya determina el següent: ?L'Administració de la Generalitat ha de dur a terme i fomentar campanyes informatives i activitats de difusió amb l'objectiu que les persones consumidores coneguin llurs drets.? 

3. Cal reforçar des del Departament d'Empresa i Ocupació la col·laboració amb les administracions locals, establint els mecanismes per dur a terme els convenis a què habilita l'article 12 del Decret 333/1998. 

L'article 311-4 del Codi de consum de Catalunya determina el següent: ?1. Tots els organismes de l'Administració pública de Catalunya han d'actuar coordinadament en la defensa dels drets i interessos de les persones consumidores. 2. Els organismes de l'Administració pública de Catalunya han d'actuar conjuntament amb l'Agència Catalana del Consum i establir els criteris i les pautes d'actuació en matèria de mesures disciplinàries per a garantir la protecció dels drets de les persones consumidores.?  

4. Cal recordar a les administracions públiques el deure de comunicar la resolució de l'expedient sancionador al denunciant. 

L'article 311-7 del Codi de consum de Catalunya determina el següent: ?5. L'administració competent, si no aprecia infraccions amb relació a la denúncia presentada, ha d'adoptar un acord motivat d'arxivament i comunicar-lo a la persona denunciant.? 

Anant més enllà, el Codi de bones pràctiques administratives elaborat pel Síndic l'any 2009 determina el següent en relació amb les bones pràctiques sobre la informació amb relació a la tramitació d'un expedient administratiu: ?El denunciant que no és titular d'un interès legítim té dret que l'Administració l'informi tant de les actuacions a què ha donat lloc la seva denúncia i també, encara que sigui succintament, del desenllaç.? 

5. Cal recordar a les administracions públiques la vigència del principi d'oficialitat pel que fa a les denúncies en tràmit, ja que és un dels principis que informa el procediment administratiu. 

L'article 74 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, determina el següent: ?1. El procediment, sotmès al criteri de celeritat, s'ha d'impulsar d'ofici en tots els seus tràmits.? 

6. Cal analitzar des del Departament d'Empresa i Ocupació (Agència Catalana del Consum, Direcció General de Comerç) la conveniència de modificar el Decret 333/1998 i d'implementar les mesures recomanades pel Síndic en aquesta resolució, en el termini de tres mesos. 

Han transcorregut gairebé quinze anys des de l'aprovació del Decret 333/1998 sense que hagi estat actualitzat per adaptar-lo a la realitat del sector, tot i que sí que hi ha hagut canvis importants en altres normatives estretament relacionades amb el sector, com per exemple la simplificació de l'obertura d'establiments.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/09/2012 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Terrassa Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Sabadell Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Vic Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Vilafranca del Penedès Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Agència Catalana del Consum Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Agència de Salut Pública de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/10/2012 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/11/2012 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Ajuntament de Sabadell Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Agència de Salut Pública de Catalunya Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Ajuntament de Terrassa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Ajuntament de Vic Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Ajuntament de Vilafranca del Penedès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2012 Ajuntament de Vilafranca del Penedès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2012 Agència de Salut Pública de Catalunya Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2012 Ajuntament de Vic Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/12/2012 Ajuntament de Sabadell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/01/2013 Ajuntament de Terrassa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2013 Agència Catalana del Consum Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2013 Agència Catalana del Consum Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
06/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat