Una organització per l'abolició de la tortura sol·licita la intervenció del Síndic per investigar l'actuació dels Mossos d'Esquadra vers un jove estranger.
Exposen que el 31 d'agost de 2011, efectius del cos de Mossos d'Esquadra van aturar el jove amb l'objectiu d'identificar-lo. Després d'una persecució, el jove va ser detingut sense oposar resistència. Segons la versió policial, va ser emmanillat i portat directament a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa perquè li curessin unes ferides. Durant el període que hi va romandre, va estar sempre vigilat per la policia. A les 8 del vespre una doctora va trobar el jove al box en parada cardiorespiratòria i amb un cordó de sabata lligat al coll, i uns dies després el jove va morir.
El Síndic no observa cap tipus de mala praxis per part de la Direcció General de la Policia i considera que l'actuació dels agents que efectuaven la custòdia es va ajustar als procediments establerts per aquest tipus d'actuacions.
Sens perjudici d'això, resulta sorprenent que un cop finalitzada la investigació sobre l'acció policials el Departament d'Interior no hagi trobat cap aspecte que sigui susceptible de ser millorat. Per aquest motiu, el Síndic trasllada les consideracions següents al Departament:
1. Pel que fa a l'escorcoll, s'entén que a la persona detinguda se li va efectuar un primer escorcoll en el moment de la detenció i un escorcoll més acurat en el mòdul penitenciari de l'hospital. En el segon escorcoll, se li van retirar diversos objectes, però és evident que aquest escorcoll no va ser prou acurat, ja que no se li van retirar els cordons de les sabates.
2. Pel que fa al mòdul penitenciari, aquest espai és similar a una garjola però en lloc de barrots hi ha una porta amb maneta per les dues bandes. La porta també té una finestra, però a causa de la dimensió i la ubicació que té queden espais o zones mortes en les quals no es pot tenir una visió completa del mòdul, la qual cosa comporta un risc tant per a la seguretat de l'agent policial que duu a terme la custòdia com per la seguretat de la persona detinguda.
Així doncs, el Síndic considera que el pany de la porta on es va penjar el detingut és un element de risc que cal tenir en compte per evitar accions com les que han succeït en aquest cas. Així mateix, es considera oportú instal·lar una càmera de gravació d'imatges a l'interior del mòdul penitenciari que eviti que quedin espais morts que no es puguin visionar.
3. Pel que fa a les comprovacions de l'estat de la persona detinguda, el Síndic desconeix si la freqüència d'aquestes comprovacions que està prevista en el protocol corresponent s'hauria de revisar per millorar la integritat de la persona que està a l'interior del mòdul o si està previst una vigilància directa i continuada del detingut.
4. Pel que fa als mitjans de contenció, sembla que l'únic material de contenció que es va fer servir en aquest cas són les manilles, que es van col·locar amb els braços a l'esquena del detingut. Segons les notícies publicades, però, el cos del detingut va ser trobat amb les mans emmanillades al davant. El Síndic demana si s'ha previst la manera de procedir en els casos en què la persona detinguda té flexibilitat suficient per passar les mans al davant encara que s'emmanillin al darrera.
De conformitat amb aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Interior que li comuniqui la seva posició i, si escau, les mesures que s'adoptaran.