En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic va presentar el desembre de 2013 l'?Informe sobre els infants acollits en família?, en què va fer les recomanacions següents a les administracions:
1. Desenvolupar una política per potenciar l'acolliment en família, per mitjà de mesures de difusió i de campanyes informatives i de sensibilització social, per proveir d'aquest recurs l'infant quan aquesta sigui la proposta i garantir la professionalització de la mesura i que les famílies acollidores tinguin el suport tècnic i terapèutic necessari.
2. Regular específicament els drets dels infants tutelats per l'Administració que recull la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, entre els quals hi ha el dret a una atenció individualitzada, el dret a tenir assignat un recurs adequat a les seves necessitats, el dret a tenir una persona de referència al llarg de tot el procés d'intervenció i el dret a formular queixes amb garanties.
3. Elaborar una guia o carta de drets dels infants i dels adolescents acollits en la qual constin els seus drets i la persona o persones de referència a qui poden acudir.
Els drets de l'infant haurien d'incloure: dret a conèixer els drets que té reconeguts, dret a tenir vies de queixa, dret a tenir una supervisió propera, dret a ser respectat en relació amb els seus orígens i la seva família i dret a tenir contactes amb la família, entre d'altres.
Aquesta guia o carta hauria d'anar acompanyada d'un programa de formació adreçat als infants i adolescents en acolliment sobre els drets que tenen reconeguts, i durant el seguiment que fa la ICIF s'hauria de revisar que els infants i adolescents en tenen coneixement.
4. Regular la formalització de l'acolliment, a través d'un document de formalització en què constin, entre d'altres, els drets i deures de cadascuna de les parts, el contingut del seguiment que farà l'entitat pública i el compromís de col·laboració de la família acollidora a aquest seguiment.
5. Reglamentar detalladament la revisió de les mesures, el suport i la supervisió dels equips, els diversos recursos de protecció i les seves característiques i condicions de funcionament, especialment en els casos dels centres de protecció i de l'acolliment familiar.
Respecte de l'acolliment familiar, reglamentar les funcions del tutor i del guardador i els drets i els deures dels infants i dels acollidors.
6. Establir criteris de seguiment dels acolliments, que haurien d'incloure: protocols d'actuació per a cada un dels serveis i professionals; la fixació de les plantilles adequades i suficients de les ICIF per assumir l'encàrrec de l'ICAA; circuits de coordinació, amb identificació de la institució responsable; definicions clares i concretes de les competències i responsabilitats de tots els agents que intervenen en el recurs d'acolliment familiar (DGAIA, EFI, EAIA, ICAA, ICIF), de manera que l'actuació de tots els professionals vagi en línia amb la posició del Departament.
En aquests criteris caldria fer-hi constar la definició de maltractament infantil i caldria incloure-hi la negligència, per evitar que aquesta forma de maltractament tingui un tractament diferenciat. Cal tenir en compte també que la negligència, a banda de la seva importància intrínseca6, de vegades pot amagar un altre tipus de maltractament.
7. Establir criteris de validació de les ICIF que incloguin la garantia que es respecten els drets dels infants i dels adolescents, que els drets dels infants formen part de l'actuació de l'entitat en qualsevol de les tasques que té encomanades i que l'interès dels infants és prioritari a qualsevol altre interès.
8. Elaborar instruccions per a les ICIF que tenen encomanat el seguiment dels acolliments que incloguin els drets dels infants i dels adolescents acollits, els deures dels acollidors, l'exercici de la competència delegada i la responsabilitat de l'entitat envers els infants acollits i les funcions dels professionals encarregats de fer el seguiment dels acolliments.
Les instruccions sobre els procediments que cal aplicar serveixen de direcció i guia als professionals en el suport i l'assessorament que han de donar a les entitats, especialment respecte a la valoració del risc, de la negligència i del maltractament. També serveixen de guia per al compliment dels objectius marcats en el projecte educatiu individual (PEI), en els registres de les reunions de coordinació general i de coordinació de casos, en totes les fases de l'acolliment, i també en el seguiment de l'acolliment mitjançant la supervisió de l'infant acollit.
9. Elaborar criteris i instruccions per tal que l'ICAA dugui a terme les funcions de seguiment, supervisió i inspecció de les entitats en qui ha delegat la gestió dels acolliments familiars i ha encarregat la guarda dels infants que la DGAIA té tutelats.
Aquests criteris i instruccions haurien d'incloure la freqüència de les reunions amb les ICIF, el contingut de les reunions i el registre de les actes de les reunions, entre d'altres.
10. Elaborar instruccions de compliment obligat respecte de l'especialització, la formació i la supervisió dels professionals de les ICIF, que haurien d'incloure:
- la formació especialitzada mínima en atenció i en protecció de la infància en alt risc psicosocial;
- els coneixements mínims sobre el sistema de serveis socials i de protecció de la infància i l'adolescència;
- l'experiència en el treball amb famílies i infants en dificultat social;
- la informació sobre els drets humans i sobre els drets dels infants i dels adolescents;
- el compromís de l'entitat en la formació continuada i especialitzada dels professionals que hi treballen.
11. Garantir la suficiència de recursos humans, la formació especialitzada dels professionals, la participació i l'escolta activa de l'infant o de l'adolescent, la reflexió conjunta i la coordinació amb tots els professionals i serveis en els processos de revisió i supervisió de les mesures de protecció dels infants tutelats per l'Administració pública, per assegurar el compliment del dret dels infants a la revisió periòdica de la seva situació.
12. Establir un procediment de queixa per als infants i els adolescents en acolliment familiar. El procediment de queixa té un objectiu principal, que és detectar possibles maltractaments, incompliments o desatencions en l'acolliment, però té també una funció secundària i derivada de la primera: aportar informació sobre qüestions que l'Administració ha de millorar o corregir.
13. Establir mecanismes per assegurar que cada infant o adolescent acollit té un projecte educatiu individualitzat (en endavant PEI) en el qual ha participat, que és renovat de manera rigorosa i periòdica i que és l'eina principal per fer el seguiment dels infants acollits.
El compliment del PEI ha de ser la base de la valoració en el seguiment de l'acolliment, conjuntament amb l'infant i la família acollidora. En la revisió de l'assoliment dels objectius específics de cada PEI, cal buscar la col·laboració dels serveis educatius i de salut que treballen amb l'infant. El PEI hauria d'incloure les necessitats físiques i emocionals de l'infant, els vincles i les relacions familiars i socials, i el seu procés d'aprenentatge.
Els informes de seguiment de l'acolliment haurien de registrar tots els avenços i els dèficits en cada àrea, la valoració que en fa el mateix infant o adolescent i la valoració de la família acollidora.
14. Establir un professional referent que faci únicament el seguiment de l'atenció a l'infant, i un professional referent per supervisar la família en l'exercici de les seves funcions i donar-li suport.
15. Activar el pla de professionalització de famílies acollidores, en compliment de l'obligació de l'Administració d'assignar als infants i als adolescents que estan tutelats el recurs alternatiu a la família.